« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci

Što zapravo znamo o holokaustu?

U Zagrebu se održava trodnevni stručni skup za nastavnike i učitelje povijesti o učenju i poučavanju o holokaustu

Više o

holokaust

Svrha skupa je to da nastavnici i učenici budu obrazovani kako bi shvatili tragična zbivanja tijekom Drugoga svjetskog rata, kad je stradao židovski narod samo zato što je bio druge vjere i nacije, rekao je na početku skupa državni tajnik Radovan Fuchs. Želimo visokoobrazovane, kritične, samosvjesne i snošljive građane, rekao je, poručivši nastavnicima da učenike poučavaju u osjetljivu dobu određujući ih za budućnost.  - Zločini iz mržnje i danas se događaju, rekao je Fuchs.

U ime Agencije ze odgoj i obrazovanje Vinko Filipović predložio je da se holokaust osim na nastavi povijesti poučava i kroz jezik, kulturu i druge predmete. Istaknuo je da je poučavanje o holokaustu u našem odgojno-obrazovnom sustavu nužno, jer se i danas događa da naša djeca iz neznanja posežu za simbolima iz prošlih vremena. O činjenicama i procesima u NDH govorio je profesor Ivo Goldstein (Filozofski fakultet u Zagrebu), istaknuvši kako to nije bila ni neovisna ni država ni hrvatska.

Ne ponovilo se! - Već dan nakon proglašenja NDH, u Zagrebu je uhićeno više uglednih Židova.
- Veća skupina zagrebačkih Židova uhićena je 22. lipnja 1941. i odvedena u logor.
- Ukazom od 22. travnja 1941. Židovima i Srbima zabranjeno je stanovati u sjevernom dijelu Zagreba.
- U svibnju 1943. uhićeno je 1700  zagrebačkih Židova.
Tijekom seminara, predstavnik Vijeća Europe govorit će o pripremi učenika za susret s preživjelima, članovi Yad Vashema iz Izraela vodit će radionice o pristupu poučavanja o holokaustu i obilježavanju toga dana, a sudjelovat će i predstvnici Kuće ‘Anne Frank’ iz Amsterdama.  Drugi radni dan seminara održat će se u Jasenovcu.

Piše: HINA/MEX
29.01.2008. 01:02:01
Novi komentar
nužno
nužno