« Žene
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
ZANIMLJIVO :)

Što VI možete učiniti da zaustavite menstrualno siromaštvo?

Kakvu god aktivnost odlučite poduzeti na ovaj Dan menstrualne higijene za borbu protiv menstrualnog siromaštva, pokušajte da to ne bude jednokratni napor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Obilježavanje Dana menstrualne higijene i dalje je prijeko potrebno iako smo već u 2022. Godini i okruženi tehnologijom koja nam olakšava svakodnevni život. Ovaj dan posvećen je podizanju svijesti o važnosti menstrualne higijene za žene, djevojke i sve osobe koje imaju menstruaciju, te razbijanju stigme i tabua koji okružuju ovu temu.

Kada govorimo o ženama i djevojkama koje nemaju pristup ili si ne mogu priuštiti proizvode za menstrualnu higijenu, često pomislimo na Afriku i druge manje razvijene zemlje i regije. Ali tužna je istina da se toliko mnogo osoba s menstruacijom suočava s ovim problemima u modernim i naprednim gospodarstvima. Pitanje je što možemo učiniti kao pojedinci da jednom zauvijek okončamo menstrualno siromaštvo?

INTIMINA, brend posvećen brizi za intimno zdravlje žena i razbijanju tabua, donosi vodič o aktivnostima koje svaka osoba može poduzeti kako bi svijet učinila boljim mjestom za sve osobe s menstruacijom.

1. Pomozite da menstrualni higijenski proizvodi budu dostupniji osobama koje si ih ne mogu priuštiti.

Pridružite se grupi ili donirajte dobrotvornoj organizaciji koja sudjeluje u borbi protiv menstrualnog siromaštva. Možete pokrenuti ili se pridružiti inicijativama za uvođenje besplatnih menstrualnih proizvoda i općeg obrazovanja o menstruaciji u svojoj školi, sveučilištu ili na radnom mjestu.

2. Podržite peticije za smanjenje ili ukidanje poreza na menstrualne proizvode u vašoj zemlji. Škotska je bila prva europska zemlja koja je ukinula porez na menstrualne proizvode, a mnoge druge su slijedile taj primjer. Međutim, ima još puno toga za napraviti. U nekim zemljama vlada samo smanjuje porez na menstrualne proizvode, dok su u nekim zemljama menstrualni proizvodi još uvijek luksuz. Saznajte što možete učiniti da podržite pokret za ukidanje poreza na menstrualne potrepštine u svojoj zemlji.

3. Brojni podaci pokazuju da se mnoge žene danas barem jednom u životu susreću s menstrualnim siromaštvom. U 2021., istraživanje u Švedskoj pokazalo je da si 1 od 5 žena koje imaju menstruaciju nije moglo priuštiti menstrualnu zaštitu jednom ili više puta u životu. 1 od 4 žene u SAD-u financijski se bori da izabere između kupnje proizvoda za menstruaciju i obroka. 1 od 10 žena u Ujedinjenom Kraljevstvu ne može si priuštiti proizvode za menstruaciju.

Dakle, to nije problem trećeg svijeta, to je nešto što se događa onima oko nas. Razgovarajte sa svojim prijateljima, obitelji i kolegama i saznajte možete li nekome izravno pomoći.

4. Koristite menstrualne proizvode za višekratnu upotrebu i preporučite ih drugima.

Prijeđite na menstrualne proizvode za višekratnu upotrebu i proširite vijest. Višekratni menstrualni proizvodi, poput menstrualnih čašica, mogu se koristiti do 10 godina i sigurni su za tijelo. Ekološki su prihvatljivi i predstavljaju značajne uštede (jer menstrualna čašica zamjenjuje uloške, tampone i druge jednokratne menstrualne proizvode). Provjerite INTIMINA kalkulator menstrualnog otpada kako biste saznali koliko otpada stvarate kada koristite proizvode za jednokratnu upotrebu.

5. Pomozite razbiti mitove o menstrualnoj higijeni.

Iznenađujuće, još uvijek postoje mnogi mitovi o menstruaciji, pa zašto ih ne biste razbili otvaranjem razgovora o ovoj normalnoj tjelesnoj funkciji. Možda u vašem životu postoje žene koje treba uvjeriti da mogu prati kosu ili vježbati tijekom menstruacije, da je moguće zatrudnjeti tijekom menstruacije itd.

Danela Žagar, INTIMINA Global Brand Manager, povodom Dana menstrualne higijene izjavila je: "O menstruaciji trebamo razgovarati bez srama jer je to najprirodnija pojava u životu svake žene. Isto vrijedi i za menstrualne proizvode i oni bi trebali biti dostupni svima. U većini krajeva svijeta, menstrualni proizvodi smatraju se luksuzom tj, proizvodima koji nisu potrepštine, pa se stoga i oporezuju. To ih čini još nedostupnijima, pa se svakog Dana menstrualne higijene INTIMINA pridružuje zajednicama i brendovima diljem svijeta kako bi se podigla svijest o ovim problemima. INTIMINA glasno govori o menstrualnom siromaštvu kako bi pomogla osigurati zdravu i prosperitetnu budućnost za djevojke i žene diljem svijeta."

Kakvu god aktivnost odlučite poduzeti na ovaj Dan menstrualne higijene za borbu protiv menstrualnog siromaštva, pokušajte da to ne bude jednokratni napor. Možda možete djelovati redovito kako biste napravili male, ali značajne promjene za bolju budućnosti žena u vašoj zajednici ili drugdje u svijetu.

26.05.2022. 21:01:00
Novi komentar
nužno
nužno