« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
BILJKE IZ DVORIŠTA

Što vam o tlu govori korov iz vašeg vrta

Pogledajte u svoje dvorište i zapišite koji korovi u njemu rastu. To će vam puno reći o kvaliteti tla

Crvena djetelina
Crvena djetelina (Deviantart)
Više o

vrt

,

korov

,

dvorište

Najbolji način da nešto saznate i naučite o tlu u svojem dvorištu i vrtu i njegovom zdravlju i kvaliteti je da potražite pomoć stručnjaka. Međutim, postoje i jednostavniji načini za to - pogledajte što točno raste na tom tlu.

Različite vrste korova rastu u različitim uvjetima. Pri tome ne mislimo samo na jedna do dva primjerka iste vrste korova - ako je više komada korova u vašem vrtu ili dvorištu, to vam može dati jasnu sliku o kvaliteti i uvjetima u tlu. Evo što svaki pojedini korov govori:

Poljski slak - bijelih je nijansi do ružičastih, trubastog je cvijeta. Tamo gdje raste tlo je vrlo kompaktno.

Mišjakinja - znak velike plodnosti tla

Cikorija - lako ju je prepoznati po svijetlom plavom cvijetu. Najčešće raste uz staze i putove; zunak je vrlo kompaktnog tla.

Maslačak - vjerojatno najpoznatija bilja s ovog popisa: zastupljen je gotovo na svakom tlu, ali tamo gdje je ono kiselo najbolje uspijeva.

Bunika - pokazatelj je alkalnog tla.

Rastavić (konjski rep, konjorep, preslica) - raste u vlažnom tlu.

Bijela loboda - vrlo uobičajen korov, ukazuje na to da je tlo iznimno plodno.

Trputac (bokvica, žilovnjak, hajdučica) - postoji nekoliko vrsta, od onoga zaobljenih listova do kopljastih listova. Nije važnp o kojem se radilo, ako trputac raste u vašem vrtu znajte da nije baš plodno.

Prkos - njegovi debeli, mesnati listovi su jestivi i dobar su izvor omega-3 msnih kiselina, željeza i kalcija. Ukazuje na to da je tlo jako plodno.

Pirika (pirevina) - pokazatelj kompaktnog tla.

Crvena djetelina - mnogi se neće složiti s time da je crvena djetelina korov, ali bilo kako bilo, ona je pokazatelj da je vaše tlo jako plodno. 

26.05.2011. 14:55:00
Novi komentar
nužno
nužno