Što treba znati o začinima za božićne kolače
Da, to je to, ono doba godine kad se peku kolači, a oni bi trebali imati i razne začine da nam mirišu baš onako kako volim... pa evo savjeta
Vrijeme blagdana je pred nama i vrijeme da izvadite sve svoje modle i ostala priručna sredstva, fino ih operete i krenete raditi kolače... božićne, naravno.
Keksi i kolači koje sa zadovoljstvom pečemo i jedemo u vrijeme blagdana sadrže čitav niz vrlo aromatičnih začina koji daju specifičan, božićni okus. Dobra vijest je da upravo ti začini ispunjuju dvostruku ulogu - fini su i zdravi.
Dok neki začini pokreću poželjne aktivnosti za zdravlje organizma, drugi djeluju kao afrodizijaci i povećavaju želju za seksom kod oba spola. Ipak, kolačiće treba jesti umjereno zbog kalorija koje sadrže.
Anis
Ima antibakterijsko djelovanje, također dobro protiv nadutosti.
Cimet
Smanjuje razinu masnoće i šećera u krvi.
Čili
Potiče probavu, štiti od infekcija, sadrži provitamin A koji je dobar za oči.
Đumbir
Preventivno djeluje protiv prehlada i smanjuje upale.
Klinčići
Pomažu kod zubobolje, potiču probavu i preventivno djeluju protiv neugodnog zadaha.
Koromač
Rješava probleme u probavnom traktu.
Muškatni oraščić
Rješava problem nadutosti i pomaže kod grčeva.
Piment (jamajkanski papar)
Ubrzava metabolizam i potiče stvaranje enzima za probavu.
Šafran
Ima afrodizijsko djelovanje na muškarce i žene.
Vanilija
Opušta i smanjuje želju za slatkišima.
Dakle, krenite na posao!
Novi komentar