« Život
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
OPREZ

Što širi struk, to kraći život

U prosjeku su muškarci s opsegom struka većim od 109 centimetara imali 50% veći rizik za smrt nego njihovi vršnjaci s opsegom struka manjim od 89 centimetara

Pazite na struk
Pazite na struk (Shutterstock)
Više o

pretilost

,

smrt

,

opseg struka

Pretilost je velika opasnost za naše zdravlje, a naročito se to odnosi na salo oko struka, tako da su znanstvenici s poznate klinike Mayo analizirali 11 istraživanja u kojima je sudjelovalo više od 600 tisuća ispitanika kako bi doznali kolika je točno opasnost.

Pokazalo se da je širi struk povezan s povećanim rizikom za smrt u mlađoj životnoj dobi, a najčešći uzroci su rak i bolesti pluća i srca.

Prosječno su muškarci koji su imali opseg struka preko 109 centimetara imali upola veći riziok za smrt od vršnjaka koji su struk uspjeli održati u opsegu ispod 89 centimetara. 

Kod žena je kritičan opseg struka 94 centimetra, jer su one koje su prebacile tu granicu imale 80 posto veći rizik za smrt od vršnjakinja koje su struk uspjele zadržati na mjeri ispod 69 centimetara. 

Za muškarce je to značilo 3 godine kraću očekivanu dob nakon 40. godine života, dok je kod žena situacija još alarmantnija - čak 5 godina kraći očekivani životni vijek. 

Pokazalo se da je svakih 5 dodatnih centimetara u struku muškarcima podizalo rizik za preranu smrt za 7 posto, a ženama za 9 posto. 

17.03.2014. 11:22:00
Novi komentar
nužno
nužno