« Život
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
STVARNO?

Što se smatra seksualnim uznemiravanjem?

Istraživanje je pokazalo da postoji široki konsenzus u zapadnim i sjevernim europskim zemljama, ali iz neke iznenađujuće razlike

Što nije primjereno?
Što nije primjereno? (Shutterstock)
Više o

seksizam

,

seksualno uznemiravanje

Seksualno uznemiravanje tema je koja ne silazi s naslovnica već mjesecima, od strmoglavog pada hollywoodskog mogula Harveya Weinsteina, no jednako tako čuje se sve više glasova razuma koji kažu da je trenutno na snazi - lov na vještice.

Naime, izgleda da više ne smijete niti pogledati zgodnu ženu a da ne budete u panici zbog moguće tužbe za seskualno uznemiravanje pa je zgodno pogledati istraživanje stajališta o seksualnom uznemiravanju koje je pokazalo da postoji široki konsenzus u zapadnim i sjevernim europskim zemljama, ali iz neke iznenađujuće razlike

Ponašanje koje se svugdje smatra neprihvatljivim je, primjerice, kada muškarci pokazuju svoje genitalije, traže seksualne usluge od žena, dodiruju žensku stražnjicu ili pokušavaju slikati ispod ženske suknje.

Tvrtka YouGov objavila je rezultate  istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno 8490 ispitanika iz Britanije, Danske, Francuske, Finske, Njemačke, Norveške i Švedske. Istraživanje je pokazalo razlike u stajalištima između muškaraca i žena te od zemlje do zemlje.

Primjerice, buljenje u ženine grudi izazvalo je različite reakcije. U Njemačkoj 73 posto muškaraca i 58 posto žena to nije smatralo seksualnim uznemiravanjem dok je 57 posto Britanki to smatralo neprihvatljivim.

Muško pričanje viceva sa seksualnom tematikom ženama u Finskoj se po ocjeni oba spola u 67 posto slučajeva smatralo uznemiravanjem u Francuskoj u 53 posto slučajeva. U Norveškoj je to mišljenje dijelilo 47 posto ispitanika, u Švedskoj 38 posto a tek je 17 posto Danaca to smatralo neprimjerenim. Istraživanje je bilo u suprotnosti s nekim predrasudama o nacijama. Francuzi koje se doživljava kao naciju sklonu koketiranju, bili su stroži prema nekim pitanjima od skandinavskih zemalja Danske, Norveške i Švedske.

05.02.2018. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno