« Život
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
ZNATE LI?

Što se još, osim Božića, u prosincu slavi u svijetu

Usred blagdanske topline i božićnog zanosa, lako je zaboraviti da je prosinac važan mjesec i za pripadnike drugih religija.

Osim Božića, ima toga još... :)
Osim Božića, ima toga još... :) (Pixabay)
Više o

Božić

,

prosinac

,

slavlja

Sigurni smo da biste svojim prijateljima na drugoj strani svijeta poželjeli zaželjeti sve najbolje, a ovaj će vas članak podsjetiti na točno vrijeme kada to trebate učiniti.

Dan Bodhi - 8. prosinca

Dan kada je Buda doživio prosvjetljenje ispod drveta pod kojim je 49 dana sjedio i razmišljao. Slave ga budisti u sjeveroistočnoj Aziji te Indiji, Kini i Vijetnamu.

Drvo Bodhi je staro drvo masline, a nalazi se u Bodh Gayi u indijskoj saveznoj državi Bihar. Siddhartha Gautama, čovjek koji je postao Budha, nakon intenzivne je meditacije pod drvo dostigao nirvanu. Riječ "bodhi" na sanskrtu znači prosvjetljenje.

Kako bi obilježili taj događaje, budisti dan provode u meditaciji i proučavanju Budinog učenja, slavljem uz obrok koji se sastoji od čaja i kolača ili riže i mlijeka. Neki će u kući i na drveću objesiti žaruljice šarenih boja, što se smatra simbolom prosvjetljenja.

Zimski solsticij - 21. prosinca

21 prosinac najkraći je dan u godini, a solsticij se slavi već tisućama godina. Pogani su ga pretvorili u festival Yule. U davno doba, sredina zime slavila se kao povratak sunca, u čiju bi čast ljudi palili vatre pa se okupljali uz hranu i ples. Drugi bi, uključujući Kelte, palili komade drveta kako bi svjetlo osvjetlilo tamu, otjeralo zle duhove i donjelo sreću njihovim obiteljima. Mnoge od tih tradicija zadržale su se i uključile se u današnju proslavu Božića. Zapravo, mnogi vjeruju da kršćansko slavlje Božića svoje temelje ima upravo u poganskim običajima.

Neke kulture i dalje imaju običaje kojima slave solsticij. Na primjer, u Iranu je ta noć poznata kao 'Yalda noć', a slavi se u krugu obitelji i prijatelja. Jede se lubenica i nar s crvenim mesom koje predstavlja izlazak zimskog sunca. Festival izvire iz zoroastrianizma, koji u Iranu ima više sljedbenika nego igdje drugdje u svijetu.

Hanuka - promijenjivi datum

Židovski festival svjetla koji obično pada u prosincu i slavi posvećenje Drugog Hrama nakon što je sirijski kralj zabranio štovanje židovskih obreda. Prema tradiciji, Židovi su pronašli dovoljno ulja da očuvaju vječno svjetlo u Hramu samo još za jedan dan gorenja, no ono je ostalo svijetliti punih osam dana - dovoljno da pronađu još. Druga verzija priče govori da su Židovi slaviti posvećenje hrama punih osam dana, a ulje se niti se spominje.

Za vrijeme Hanuke, Židovi diljem svijeta pale 9 svijeća, a jedna od njih "vodi" ostale. Prve noći osmodnevnog festivala pali se samo prva svijeća, a do kraja festivala, svakog se dana upali još jedna.

Za vrijeme slavlja jede se pržena hrana, a djeci se daju poklončići u obliku čokoladnih kovanica.

Piše: Andrea Holi
22.12.2017. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno