« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
LOŠE

Što pomicanje sata radi vašem organizmu

Evo kako reagira organizam na pomicanje sata
Evo kako reagira organizam na pomicanje sata (Arhiva)
Više o

pomicanje sata

,

utjecaj na organizam

Pomicanje sata na prvi pogled nije baš nešto - jedan sat unaprijed ne zvuči kao nešto strašno i veliko, no gubljenje jednog sata sna ima razne posljedice na naš organizam, a većina njih je negativan.

Apetit - ako je ciklus spavanja ometen to može utjecati na vaš metabolizam i na vašu rutinu konzumiranja obroka. Također, postoji mogućnost da osjetite jaku želju za brzom hranom ili pak da izgubite apetit

Raspoloženje - dodatni sat sunčeve svjetlosti ima itekako dobar utjecaj na naše raspoloženje: čim vidimo da je vani sunčano i toplo u nama se stvori osjećaj sreće. Uz to, svjetlost pomaže pri povišenju razina serotonina u našem organizmu.

Sigurnost u prometu - postoji šansa da se broj automobilskih nesreća poveća zbog pospanosti vozača tijekom prvog tjedan nakon promjene sata. No, istraživanja su pokazala da je dugoročno veća sigurnost u prometu upravo u dijelu godine kada imamo više sati sunčeve svjetlosti u danu.

Slabija fokusiranost na poslu - jedna lošija strana promjene sata je manjak koncentracije na poslu tijekom prvog tjedan nakon promjene, osobito u ponedjeljak. Razlog tomu je niža kvaliteta i kvantiteta spavanja upravo zbog promjene, stoga organizmu treba malo vremena da se prilagodi.

Veća aktivnost nakon posla - ljudi su skloniji aktivnostima na otvorenom jer je dan duži i ljepše je vrijeme. Izležavanje ispred TV-a nakon posla više nije u prvom planu kao što je bilo tijekom zimskih mjeseci.

26.03.2017. 11:17:00
Novi komentar
nužno
nužno