« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
nikad nije kasno

Što odrasli mogu naučiti od djece

Ponekad je dobro zaboraviti na uobičajene oblike ponašanja i vratiti se nekoliko godina unatrag

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

djeca

,

odgoj djece

,

odrastanje

,

odrasli i djeca

Iako djeca najvažnije stvari u životu uče od odraslih, i od njih samih se može puno toga naučiti. Opuštenost, radoznalost i iskrenost tri su osobine koje su izražene kod djece, a s odrastanjem sve više padaju u drugi plan.

Naime, odrasli zaboravljaju da se bez obzira na godine, svijet i dalje može otkrivati kroz igru. Dok djeca promatraju roditelje i okolinu, upijaju njihove poteze i pokrete te ponekad jednostavno eksperimentiraju, odrasli se previše oslanjaju na učenje iz različitih izvora literature.

"Kako bi ponovno otkrili svijet djeteta, odrasli si to prije svega moraju dopustiti. Važno je da shvate da uvijek i od svakoga mogu nešto naučiti, a da od naučenog mogu samo profitirati", rekao je za Bild Elmar Basse, psiholog iz Hamburga.

Među najvažnijim osobinama koje se s godinama izgube, istaknuo je sljedeće:

Multitasking
Djeca su intenzivno posvećena samo jednom zadatku i pritom zaboravljaju na svijet oko sebe. S druge strane, odrasli pokušavaju izvršiti nekoliko obveza odjednom, pri čemu postižu samo osrednje rezultate, a zbog gomilanja stresa postaju nervozni i nesretni. Psiholozi upozoravaju da važnim zadacima treba posvetiti maksimalnu pozornost kako bi se ostvarila odgovarajuća kvaliteta posla i života.

Diplomacija
Vaganje i filtriranje djeci je potpuno strano. Otvoreno izgovaraju što misle i okolini pristupaju bez maske i rukavica. Iako je ponekad pametnije prešutjeti bolnu istinu, pogotovo kada se radi o manje važnim temama, odrasli zbog vlastite komocije često zaboravljaju na iskrenost.

Kretanje ispočetka
Djeca će se, za razliku od odraslih, bez filozofiranja ponovno primiti zadatka koji je u prethodnom pokušaju završio bezuspješno. Neće danima sama sebe sažaljevati zbog nerješivog problema već će ustati i krenuti ispočetka.

Praštanje
Sukobi među odraslima završavaju višednevnim mrzovoljnim ponašanjem ili "tihom misom", a jedan dio uključen u sukob jedva dočeka da ga se prisjeti prvom sljedećom prilikom. Djeca konflikte pak rješavaju kratko i intenzivno, kažu i pokažu što misle, ali su spremna oprostiti i zaboraviti.

Radoznalost
Bez obzira na godine i okolnosti, ljudi imaju sposobnost cjeloživotnog učenja. Poriv za neprestanim zapitkivanjem i traganjem obično se izgubi odrastanjem pa psiholozi svim dobnim skupinama savjetuju da uvijek pitaju sve što ih zanima i da spremno upijaju sva znanja koja im se nađu na putu.

02.11.2009. 09:18:24
Novi komentar
nužno
nužno