« Život
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
DOBRE NAMJERE - LOŠ POKLON

Što nikako ne poklanjati za nadolazeće blagdane

Nije bitno da li se radi o skupim poklonima ili ne, važno je samo da dolaze od srca, no i tu se može pogriješiti

Fotografija vijesti
Više o

pokloni

,

sreća

,

ljubav

,

Djed Božićnjak

,

prijatelji

,

obitelj

,

blagdani

,

darovi

,

bor

Početak je prosinca i za dvadesetak dana stižu nam blagdani koje želimo provesti u krugu obitelji, a kako tradicija nalaže znak pažnje iskazujemo prigodnim darovima. Prije se darivalo nekoliko naranča i par oraha, no danas su s razvojem tehnologije i konzumerizma želje postale sofisticirane, a time raste njihova cijena što kada sumiramo znači da darovi moraju biti cjenovno ekvivalentni vašoj ljubavi.

Bilo kako bilo, krajnje je vrijeme za posljednje osluškivanje želja i sastavljanje liste za kupovinu darova jer se sigurno ne želite naći u situaciji da sve morate obavljati u zadnji čas. Ti trenuci panike su plodno tlo za kupovinu pogrešnih darova koji bi mogli umjesto sreće izazvati duboko razočaranje.

Kako znamo da ljudi vole obavljati stvari u zadnji tren, donosimo vam nekoliko savjeta koji vam mogu biti ideja vodilja u potrazi za darovima, te koji vam ukazuju koje poklone zaobilaziti jer mogu izazvati suprotan efekt od očekivanoga.

Kućanski aparati - Ako mislite supružniku ili partneru pod bor staviti neki kućanski aparat mi vam ozbiljno predlažemo da se predomislite jer postoji više načina pokazivanja da vam je stalo do neke osobe od poklanjanja usisavača ili nove tavice. Stavite se u njihovu kožu, kako bi se vi osjećali da pod borom nađete set kuhača i pregaču?

Parcijalni dar - Pod parcijalni dar mislimo na uređaje ili stvari na koje primalac mora dodatno trošiti svoj teško zarađeni novac, poput otvaranja police životnog osiguranja za koju se onda mora mjesečno odvajati određena svota ili poklanjanja tretmana u nekom wellnesu za koji se mora dodatno iskeširati novac. 

Darovi koji insinuiraju - Nema goreg poklona, ma koliko dobronamjeran on bio, od onog koji se može dvosmisleno protumačiti. Kako bi ste se vi osjećali da vam netko pokloni električnu četkicu za zube ili toaletni pribor ili možda set za depilaciju? Sigurno ne baš najbolje jer prvo što bi vam moglo proći kroz glavu bi bilo da ta osoba insinuira kako se nedovoljno brinete o higijeni, te da vam poklanja pribor koji će vam olakšati u održavanju čistoće tijela.

U ovu skupinu spadaju i darovi iz domene konstruktivnih kritika, poput kuharica ili kojekakvih priručnika, jer mogu izazvati suprotan efekt od planiranog. Primjerice, ako je vaša sestra dobro kuha, kuharica bi bila savršen poklon, no međutim ako ima dvije lijeve u kuhinji onda bi knjiga recepata bila totalno nedoličan dar. Također, ako neki vaš prijatelj ili prijateljica ima poteškoća u pronalaženju partnera, knjiga ljubavnih savjeta bi bila vrlo nespretni dar koji može uvrijediti dotičnu osobu.

Kućni ljubimac - Ako ste stekli utisak da neki vaš prijatelj, rođak ili dijete želi slatkog malog kućnog ljubimca toplo vam savjetujemo da dobro promislite o takvom poklonu jer se ovdje ne radi o igrački nego o živom biću o kojem se treba svakodnevno brinuti. Stoga, prije nego li uopće pomislite da poklonite nekog kućnog ljubimca saznajte da li se ta osoba može u potpunosti brinuti za to živo biće, a preporučamo da ta osoba sama odabere želi li tu obavezu ili ne. Najčešći razlog napuštanja životinja je baš poklanjanje kućnih ljubimaca bez da se razmišlja o obavezama koje iz toga proizlaze.

Generički pokloni - Ako postoje pokloni koje možete darovati bilo kome, onda je naša preporuka da ih uopće i ne poklanjate. Pritom mislimo na raznorazne poklon pakete koji su toliko sterilni da ih možete pokloniti, a ma baš svakome i u tom je problem - to je dar bez duše. Ako već nemate ideju što pokloniti nekoj osobi radije joj dajte neki poklon bon koji onda ona može korisno iskoristiti i kupit si što joj se sviđa.

Bez trikova pri pakiranju - Ako ne želite vidjeti kako osmjeh rapidno nestaje s lica drage i voljene osobe radije nemojte posezati za taktikom da u kutiju od perilice za veš zapakirate bon za mobitel. Možda bi još okrutnije bilo da osobi koja žudi za iPhoneom pod bor stavite parfem koji je zapakiran u vrećici od Applea.  

02.12.2011. 20:40:44
Novi komentar
nužno
nužno