« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
SAVJETI

Što ne bi trebali jesti

Volite hamburgere i janjetinu? Riskirate preranu smrt, ali postoji rješenje - ne trebate se odreći svih tih slastica u potpunosti, no potrebno je pripaziti

Ovo bi mogli i preskočiti...
Ovo bi mogli i preskočiti... (Arhiva)
Više o

hamburger

,

janjetina

Hrana može biti zdrava, ali neka od najčešćih obično - nije. Niz studija pokazalo je povezanost raznih bolesti s jedenjem prekomjernih količina crvenog mesa, što jasno sugerira da za kvalitetniji način života treba pripaziti na način prehrane.

Ipak, upozorenja očito nikad dosta jer ljudi i dalje pretjeruju s crvenim mesom, što znači da su istraživanja kao ono posljednje od strane medicinskog dnevnika BMJ itekako potrebna.

A u njemu se jasno navodi da za duži i kvalitetniji život treba jesti manje crvenog mesa. I više povrća, voća, više vježbati...

Poznato je i da crveno meso sadrži željezo, element koji prevenira anemiju i snažan je oksidans koji izaziva oštećenja tkiva koja su uvod u pojavu raka.

Sve to su poznati navodi i smjernice o kojima se sluša desetljećima, ali ljudi i dalje jedu ono što im je najfinije.

U pravilu, sadrži crveno meso jer fast food je odavno postao način života i najjeftiniji je izbor.

Ipak, možda upozorenja koja odzvanjanju riječima "smrt" i "prerana smrt" pomognu ljudima da se na vrijeme okrenu sebi samima te postanu odgovorniji.

"Zamjenom crvenog mesa s drugim izvorima proteina kao što su perad, riba, orašasti plodovi, cjelovite žitarice, povrće... smanjuje se rizik prerane smrti", kazao je dr. Frank Hu, inače i profesor na Harvardu.

Istraživanje na koje se osvrnuo provedeno je od 1986. do 2010. godine, a pratilo je prehrambene navike 53,553 žena i 27,916 muškaraca u Sjedinjenim Američkim Državama, koji u vrijeme početka istraživanja nisu imali kardiovaskularne bolesti ili rak. Potom se svih ovih godina pomno analiziralo.

Ukratko, ono pokazuje i da u samo osam godina svakodnevno jedenje 
barem pola porcije crvenog mesa povećava rizik od prerane smrti za 13 posto kod žena i devet posto kod muškaraca.

Naravno, proizvođači crvenog mesa ne slažu se s navodima i sugeriraju da je istraživanje staro te da se kvaliteta proizvodnje poboljšala kroz godine, što Hu također dovodi u pitanje s obzirom da američko crveno meso sadrži više hormona i antibiotika no meso u Europi ili Japanu.

Stoga, zaključak stručnjaka ostaje identičan, više hamburgera, ćevapa, janjetine, kobasica, hot dogova, slanine ili salama znači i kraći život. Ali, ne znači to da se treba odreći tih slastica u potpunosti, dapače. Samo je potrebno smanjiti njihov unos na tri do četiri dana tjedno, dok preostale dane crveno meso treba zamijeniti zdravijim prehrambenim izborom.

09.10.2020. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno