« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
ZANIMLJIVO

Što nas čini sretnijima - davanje ili primanje?

Davanje drugima pomaže nam da se osjećamom iz dana u dan svježije i zadovoljnije

Jeste li sebični?
Jeste li sebični? (Arhiva)
Više o

pokloni

,

sreća

,

primanje

,

davanje

Poklona ima raznih - onih kurtoaznih, za koje mislimo da "je red donijeti", onih bez volje i žara, zato što ih trebate donijeti, a ima i onih pravih - iz srca i s veseljem.

"Ako želite dulje biti radosni,  ranija su istraživanja pokazala da treba uzeti predah od svakodnevice i činiti nešto drugačije, iskusiti nešto novo. Jedina iznimka je davanje. Naša studija pokazala je da ako svakodnevno primate poklone, prestat ćete im se veseliti, no to se neće dogoditi ako ih svakodnevno poklanjate. U tom slučaju radost ne jenjava", objašnjava psiholog Ed O'Brien sa Sveučilišta u Chicagu. 

On je vodio studiju u kojoj je ispitano 96 osoba. Njima je pet dana zaredom davano po pet dolara koje su trebali potrošiti svaki dan na isti način. Nasumce je izabrano nekoliko ispitanika koji su svojih pet dolara trebali pokloniti - bilo kao napojnicu ili donaciju u humanitarne svrhe. Istu stvar činili su pet dana.

Ispostavilo se da je radost isparila kod osoba koje su morale pet dolara trošiti na sebe, a i dalje je bila jednako intenzivna kod osobe koje su novac poklanjale.

"Davanje drugima pomaže nam da se osjećamom iz dana u dan svježije i zadovoljnije", poručuju znanstvenici nakon provedene studije. 

To ne znači da trebao kupovati poklone. Nerijetko već imamo nešto što nekome koristi, a nama ne treba ili nekome treba više nego nama.

Također, puno više vrijedi vrijeme koje ćemo posvetiti nekome od stvari koje ćemo kupiti u trgovačkom centru.

Uživajte poklanjajući!

25.12.2019. 11:16:00
Novi komentar
nužno
nužno