« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
PRIPAZITE

Što nam radi usamljenost?

Usamljenost nije samo emocionalno stanje svijesti nego potiče brojne genetske promjene koje mogu rezultirati razvojem bolesti

Usamljenost je opasna za zdravlje
Usamljenost je opasna za zdravlje (Arhiva)
Više o

genetika

,

bolesti

,

usamljenost

Usamljenost je jedna od najvećih boljki suvremenog svijeta, što je više nego ironično u ovo doba sveprisutne povezanosti putem interneta i društvenih mreža - nikad se više ljudi nije izjašnjavalo usamljenima, a ono što posebno brine jest činjenica da je sve više usamljenih koji su - među ljudima.

Naime, usamljenost nije samo emocionalno stanje svijesti nego potiče brojne genetske promjene koje mogu rezultirati razvojem bolesti, ali i preranom smrću. Dosad se nije znalo što je pokretač ovog fenomena pa su znanstvenici sa Sveučilišta u Chicagu i sa Sveučilišta u Kaliforniji istraživanju podvrgli grupu muškaraca i žena starijih od 50 godina.

Istraživanjem su ustanovili da usamljenost u njihovu organizmu potiče fiziološke procese koji rezultiraju raznim bolestima, odnosno da potiče stres koji pak utječe na proizvodnju vrste bijelih krvnih stanica - monocita te istodobno povećava aktivnost gena.

Taj proces opet potiče upalne procese u organizmu, a poznato je da se organizam protiv bolesti bori smanjenjem aktivnosti gena. Noradrenalin, prekursor adrenalina, hormona srži nadbubrežne žlijezde, može potaknuti proizvodnju monocita, a znanstvenici su pronašli vrlo visoke vrijednosti te vrste bijelih krvnih stanica u krvi testiranih usamljenih osoba.

Fenomen se temelji na genetici jer su znanstvenici kod osoba koje pate od osjećaja usamljenosti uočili veliku aktivnost pojedinih gena povezanih s imunosustavom.

Usamljenost šteti zdravlju, ali i obratno - loše funkcioniranje imunosustava može utjecati na sposobnost komuniciranja s okolinom. Zaključak je da loš rad imunosustava može dovesti do povlačenja u sebe i do osamljivanja. 

17.03.2018. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno