« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
ZNAKOVI

Što kad ste proveli previše na suncu?

Ljeti više vremena provodimo na suncu, što može biti dobro i za našu kožu, osobito zbo vitamina D

Sunčali ste se previše?
Sunčali ste se previše? (Arhiva)
Više o

Sunce

,

previše sunca

Sunce vas je udarilo malo presnažno? Ako se proveli previše vremena na suncu, mogu se pojaviti neki simptomi.

Evo koji znakovi pokazuju da ste predugo bili izloženi sunčevoj svjetlosti.

Imate glavobolju i mučninu - probadajuća glavobolja i mučnina obično su znak koji ukazuje na toplotni udar. Ako vam se jave ovi simptomi, odmah zatražite liječničku pomoć. Povraćanje, ubrzan puls i izrazito crvena koža su još neki od simptoma toplotnog udara.

Imate kvržice ili žuljeve - ako vam se na koži pojave bolni žuljevi ili kvržice koje vas svrbe, moguće je da imate simptome trovanja suncem, što je znatno ozbiljnije stanje od opekotina uzrokovanih suncem, navodi The Healthy. Ostali simptomi trovanja suncem uključuju vrućicu, groznicu i mučninu. Ako vam se jave ovi simptomi, odmah biste trebali zatražiti liječničku pomoć.

>> Postoji li zdravo sunčanje? >>

Imate osip - na koži se može javiti i osip koji je povezan s vrućinom i prekomjernom izlaganju suncu. Mogu se pojaviti plikovi ili crvene kvržice. Najbolji tretman je da ostanete u rashlađenoj prostoriji i da održavate suhim područje na kojemu se pojavio osip. Nosite laganu odjeću koja nije tijesna kako biste izbjegli daljnje pogoršanje osipa.

Javljaju se bolovi u mišićima - oštri bolovi, grčevi ili trzanje tijekom izvođenja tjelesnih aktivnosti na suncu tipično su znak toplotnih grčeva, što može biti simptom iscrpljenosti toplinom. Znojenje na suncu može smanjiti razinu soli i hidratacije, što uzrokuje grčenje mišića pri naporu. Ako se pojave grčevi tijekom vrućina, sjednite na hladno, zasjenjeno mjesto i pijte puno tekućine. Pričekajte nekoliko sati prije nastavka tjelesne aktivnosti kako biste izbjegli toplotni udar. Ako vam se grčevi ne povuku nakon sat vremena, potražite liječničku pomoć.

>> Sunčanje produljuje život >>

Prestali ste se znojiti - znojenje je prirodni način na koji tijelo regulira temperaturu i hladi nas. Ako se ne znojite nakon što ste proveli neko vrijeme na suncu, a koža vam je suha i vruća, to može biti simptom toplotnog udara, koji može biti prilično opasan, a može oštetiti niz organa, uključujući i mozak. U tom slučaju trebali biste se skloniti sa sunca, najbolje u neku rashlađenu zatvorenu prostoriju. Potražite medicinsku pomoć, a kožu možete rashladiti hladnom vodom.

Pojavljuju se bore - bore su tipični znak starenja, no također mogu biti znak da se razbijaju vlakna i kolagen zbog pretjerane izloženosti ultraljubičastim zrakama. Ako primijetite ovaj znako kod sebe, ograničite izlaganje suncu i redovito nanosite kremu za sunčanje.

Umorni ste i nesvijesti vam se - ako ste izuzetno umorni i nesvijesti nam se nakon što ste bili na brućini, moguće da imate sinkopu povezanu s vrućinom. Sinkopa povezana s vrućinom javlja se kada je osoba prekomjerno izložena visokim temperaturama pri čemu se smanjuje protok krvi u mozak. Cijelo stanje može dodatno pogoršati i dehidracija. Ako primijetite ove simptome kod sebe, odmarajte se, izbjegavajate sunce i pijte puno tekućina te unosite puno elektrolita.

>> Sunčanje djeluje kao droga? >>

Zbunjeni ste i imate vrtoglavicu - vrtoglavica i zbunjenost mogu biti znakovi toplotnog udara. Toplotni udar je ozbiljno zdravstveno stanje koje se javlja ako je osoba previše izložena vrućinama i suncu.

Ako ste shvatili bilo što od ovoga, vrijeme je da se odmah maknete sa sunca, a u težim slučajevima otiđite liječniku!

07.07.2021. 17:34:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    07.07.2021. 17:50
    danas sam na bio s jednom cehinjom na plaži vec oko 11 je vruce bolje u hlad jutros je u 10 00 przilo
Novi komentar
nužno
nužno