« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
SAVJETI

Što je micelarna vode i kako se koristi?

Micelarna voda ili vodica sastoji se od pročišćene vode, glicerina i blagih tenzida - tvari koji se inače nalaze u sredstvima za čišćenje

Ima puno koristi
Ima puno koristi (Arhiva)
Više o

čišćenje lica

,

micelarna voda

U posljednjih 10 godina u svijetu ljepote i kozmetike micelarna voda postala je čest pojam i jedan od najkorištenijih proizvoda za čišćenje lica.

No, jeste li znali po čemu je dobila ime? Naime, micelarna voda ili vodica sastoji se od pročišćene vode, glicerina i blagih tenzida - tvari koji se inače nalaze u sredstvima za čišćenje.

Kad se molekule tenzida spoje, tvore micele, sferične molekule koje izvlače nečistoće i ulje iz kože.

Upravo zbog toga što je blaga, micelarna voda dostojna je zamjena za agresivne čistače te je namijenjena svim tipovima kože. Također, kvalitetne micelarne vode ne sadrže alkohol pa je jako mala mogućnost da isuše vašu kožu. Naprotiv, micelarne vode pomažu hidratizirati kožu, no samo ako se koriste na određen način.

Kako pravilno koristiti micelarnu vodu?

Iako se čini jednostavno, postoji nekoliko pravila kako se koristi micelarna voda.

Prvi korak u čišćenju

Micelarna voda koristi se kao prvi korak u čišćenju kože, ali ne i jedini. Ona ne može zamijeniti pjene i gelove jer na koži nakon korištenja micelarne ipak ostanu tragovi šminke i nečistoće, iako ih na prvu ne vidimo. Zato je potrebno provoditi dvostruko čišćenje - prvo micelarnom pa gelom ili pjenom koji će dodatno očistiti kožu.

Bez trljanja

Glavna svrha micelarne vode jest uklanjanje šminke i nečistoća bez trljanja i navlačenja kože. Dakle, nanesite malo micelarne na vatu ili blazinicu te njome pređite po licu dok god ne skinete većinu šminke. Kod čišćenja očiju, natopljenu blazinicu stavite na zatvoreno oko, pričekajte nekoliko sekundi te lagano uklonite maskaru. Postupak ponovite dok ne uklonite cijelu maskaru/tuš, a on vrijedi i za uklanjanje ruževa za usne.

Ne zamjenjuje tonik

Mnoge žene rade kardinalnu grešku - koriste micelarnu vodu umjesto tonika što je potpuno pogrešno. S obzirom na to da ipak sadrži tenzide koje laički možemo nazvati deterdžentima, njih moramo isprati s kože kako ne bismo pogodovali razvoju akni, prištića, crvenila i iritacija. Stoga micelarnu vodu ni pod kojim uvjetima nemojte koristiti umjesto tonika ako ne želite kaos na licu.

Isperite je s lica

Micelarna voda osmišljena je da nam olakša svakodnevni život. Mnogi proizvođači tvrde da se micelarna voda ne treba ispirati s lica zbog uravnoteženog sastava, no zbog tenzida iz prijašnjeg paragrafa svakako bi se trebala u slučaju da kod sebe nemate gel ili pjenu za čišćenje. Ako je to slučaj, lice dobro očistite micelarnom vodom, kratko isperite lice mlakom vodom, pošpricajte ga tonikom i nanesite hidratantnu kremu.

Izaberite je prema tipu kože

Iako u načelu ne isušuje, nije svaka micelarna voda pogodna za svaki tip kože. Neke micelarne vode sadrže dodatne sastojke poput eteričnih ulja, pantenola, vitamina i biljnih ekstrakata koje ciljano djeluju na različita stanja kože poput akni, prištića, crvenila ili osjetljivosti. Prije kupnje micelarne vode dobro pročitajte sastav i za koji se tip kože preporučuje. Ako nakon korištenja imate osjećaj zatezanja ili vam je koža isušena, to znači da ste kupili pogrešnu micelarnu.

Također, lice nakon nje ne bi trebalo biti ljepljivo; ako jest, bacite je i kupite neku drugu.

Nije zamjena za rješavanje kožnih problema

Ako ste kupili micelarnu za vaš tip kože i očekujete da će vam pročistiti kožu i ukloniti prištiće, u krivu ste. Micelarna voda, kao što smo već napisali, koristi se specifično za čišćenje kože te u malom postotku može pomoći kod kožnih problema, no ne može biti zamjena za proizvode s ciljanim djelovanjem pa to od nje nemojte ni očekivati.

Micelarna voda u drugim proizvodima

Popularnost i učinkovitost micelarne vode potaknula je proizvođače da je dodaju i u druge proizvode poput šampona za kosu i deterdženta za rublje. Kako micelarna voda privlači nečistoće s lica, tako i šampon za kosu s micelama nježno uklanja sebum i nečistoće s vlasišta bez isušivanja kose. Zato su takvi šamponi odlični za one koji kosu moraju prati svakog dana.

Osim šampona, micelarna tehnologija sve je češće dio proizvoda za kućanstvo. Prašak i gel za rublje s micelama učinkovitije čiste naše rublje te nisu agresivni prema tkaninama. Djeluju dubinski te je rublje meko i mirisno.

03.11.2020. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    03.11.2020. 10:17
    dobro čisti rublje
Novi komentar
nužno
nužno