« Život
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
OPA! :)

Što je bolje - da su roditelji ateisti ili vjernici?

Ateisti su manje zabrinuti oko uklapanja u sredinu, tolerantniji su, manje skloni rasizmu te su skloniji podržati jednakost žena i prava homoseksualaca

Ateisti bolje razlikuju dobro od zla
Ateisti bolje razlikuju dobro od zla (Shutterstock)
Više o

djeca

,

odgoj

,

vjera

,

religija

Vjeronauk ili ne, pitanje je koje si u Hrvatskoj postavljaju mnogi roditelji, kako ateisti, tako i neki vjernici, a ako mislite da će im religiozni odgoj usaditi prave moralne vrijednosti - grdno se varate!.

Naime, prema istraživanjima znanstvenika to nije uvjet za usađivanje ispravnih moralnih vrijednosti jer su rezultati brojnih studija pokazali da odgoj bez religioznog utjecaja neće naštetiti djeci, a u nekim područjima takva djeca čak će biti i bolja.

Sociolog Phil Zuckerman je objasnio da izvan moralnog vakuuma, kojeg zahtijeva odgoj u religioznom duhu, djeca ateista imaju bolju predodžbu o tome što je dobro, a što loše jer je vjerojatnije da su njihova uvjerenja ukorjenjena u osjećaju empatije, a ne u strahu od kazne.

''Nereligiozne obitelji razvijaju svoje održive moralne vrijednosti koje se temelje na racionalnom rješavanju problema, osobnoj slobodi, slobodnom mišljenju i u duhu propitikivanja svega, ali i na empatiji'', napisao je Zuckerman u L.A. Timesu.

Objasnio je da su moralne vrijednosti ateista utemeljene na krilatici: ''Ne čini drugom ono što ne želiš da čine tebi'' i zato im ne treba nadnaravna sila koja bi im još više učvrstila etičke principe.

Zuckerman navodi primjere iz istraživanja koja su pokazala da su ateisti manje zabrinuti oko uklapanja u sredinu, tolerantniji su, manje skloni rasizmu te su skloniji podržati jednakost žena i prava homoseksualaca.

Zuckerman navodi da ateisti u odrasloj dobi čine manje kaznenih djela te da čine manje od 1 posto populacije u zatvorima SAD-a.

Još jedan plastičan primjer razlike između djece ateista i djece iz religioznih obitelji je dijeljenje sličica. Naime, djeca iz religioznih obitelji značajno manje dijele svoje sličice od djece ateista

14.03.2017. 16:30:00
Novi komentar
nužno
nužno