« Život
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
HMM ...

Što je bolje, biti bogat ili pametan?

U zemljama koje su, za razliku od Hrvatske, normalne, pametna djeca zarađuju više od one koja su se rodila bogata

Što se dobiva rođenjem, a što trudom
Što se dobiva rođenjem, a što trudom (Shutterstock)
Više o

djeca

,

bogatstvo

,

pamet

,

rođenje

,

predispozicije

Pitanje o bogatstvu i pameti iz naslova bilo je tema istraživanja koje traje još od 1979. godine kada su znanstvenici početli pratiti grupu djece različitog društvenog statusa i porijekla kako bi ustanovili odnose između motivacije, inteligencije i ekonomske mobilnosti.

Pokazalo se još jednom da je Amerika mjesto gdje je moguće ostvariti snove, jer su djeca iz siromašnih obitelji koja su imala inteligenciju i motivaciju uspjela postati dio gornje srednje klase ili bogataši.

Naime, oko 40 posto djece iz siromašnih obitelji koja su po rezultatima bila među prvom trećinom najboljih na vojnom testiranju ušlo je do zrelosti u dvije najplaćenije kategorije stanovništva, a manje pametna djeca iz bogatijhih porodica pala su na ekonomskoj ljestvici u manje plaćene kategorije.

Uz to, pokazalo se da pamet nije baš jedini ključ uspjeha u poslu, jer je bolje biti pametan, motiviran i bogat nego siromašan po pitanju ekonomske mobilnosti. Istraživanje je pokazalo da su djeca bogatijih češće pametnija.

Jaz koji postoji u mogućnostima obrazovanja između bogatih i siromašnih prednost je bogatih koji od malena idu u bolje vrtiće i škole, što ih kasnije u životu sprječava da potonu na dno ekonomske ljestvice.

05.12.2013. 09:03:00
Novi komentar
nužno
nužno