« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Što je abeceda kulturnog turizma

Kulturni turizam nezasluženo je na marginama turističkih kataloga

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vladimir Ivanov, CROPIX )
Više o

UNESCO

,

Abeceda kulturnog turizma

,

Daniela Angelina Jelinčić

,

kulturni turizam

,

Pave Župan Rusković

Knjiga-priručnik "Abeceda kulturnog turizma" autorice Daniele Angeline Jelinčić, koja prvi put na hrvatsko tržište u jednom izdanju donosi znanstveno-stručno i praktično štivo o kulturnom turizmu, predstavljena je danas u zagrebačkoj Gliptoteci.

Tu, kako se čulo na predstavljanju, 'pionirsku' knjiga u tom sektoru objavio je u nakladi od tisuću primjeraka zagrebački nakladnik Meandar, a namijenjena je svima koji se bave ili se žele baviti turizmom.

Osim dosadašnjih znanstvenih i praktičnih spoznaja o kulturnom turizmu knjiga donosi i prikaz uloge države te međunarodnih organizacija i institucija u tom segmentu (UNESCO-a, Vijeća Europe i drugih), kao i analizu tog sektora u Europi i Hrvatskoj.

Govoreći o značaju te knjige bivša ministrica turizma Pave Župan Rusković naglasila je da je krajnji trenutak da se bar dio turističkih djelatnika u Hrvatskoj više koncentrira na kulturnu baštinu i njeno uključivanje u turističku ponudu.

Istaknula je i da do sada nisu puno iskorišteni ogromni potencijali koje Hrvatska ima za razvoj tog segmenta turističke ponude, kako zbog još uvijek prisutne percepcije Hrvatske većinom kao zemlje odmorišnog turizma, tako i zbog nedostatka kvalitetnih kadrova koji bi objediniti kulturu i turizam u kvalitetan proizvod. Ipak, zadnjih se godina na tome sve više radi, jer se shvatilo da kulturno-turistički proizvodi mogu pridonijeti ne samo potrebnom produljenju sezone nego i povećanom zadovoljstvu gostiju i prihoda.

Autorica Daniela Angelina Jelinčić kazala je pak da je preokret u promišljanju kulturnog turizma nastao upravo u vrijeme dok je Župan Rusković bila ministrica, odnosno 2003. kada je zatražila izradu Strategije kulturnog turizma.

Pozvavši da se ne ulaže u 'kojekakve fondove' nego u kulturni turizam Jelinčić je dodala kako se po njenom uvjerenju svaka kuna uložena u taj segment, unatoč teškoćama i čestom nerazumijevanju, deseterostruko vraća. (hina/metro-portal)

01.10.2008. 14:41:58
Novi komentar
nužno
nužno