« Film
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Što gledati

Preporuka - Lars ima curu

Fotografija vijesti
Više o

što gledati

,

Lars and the Real Girl

,

Un Secret

,

The Hottie and the Nottie

,

Iluzionist

,

The Illusionist

,

Tajna

,

Lars ima curu

Lars and the Real Girl, SAD, 2007.
Režija: Craig Gillespie
Scenarij: Nancy Oliver
Uloge: Ryan Gosling, Emily Mortimer, Paul Schneider, Kelli Garner, Patricia Clarkson

što to biste učinili da vas član obitelji upoznaje sa svojom djevojkom, a ispred vas je silikonska lutka koja anatomski oponaša ženu u svakom pogledu?
Naizgled se čini kao zaplet za još jednu društveno nekorektnu komediju lošeg humora. No, umjesto toga dobili smo lijepu, istančanu dramu o samoći, sreći, ljudskim odnosima, prihvaćanju i dobroti.

Lars je povučeni mladić koji živi u preuređenoj garaži, ne želeći živjeti u kući s bratom i njegovom suprugom. Za njega, koji je odrastao bez majke i s ocem koji se nikad nije mogao pomiriti s njezinom preranom smrću, ljudsko društvo je opterećenje, a zagrljaj predstavlja bol, a ne utjehu. Međutim, on je dobar čovjek i ljudi oko njega ga vole, te kada se pojavi sa svojom silikonskom djevojkom, oni zbog njega jednostavno prihvaćaju i nju.

U filmu scenaristice Oliver (‘Dva metra pod zemljom’) i redatelja debitanta Gillespia (‘Mr. Woodcock’) ima humora, ali je on samozatajan i nije ni u jednom trenu eksploatiran s obzirom na okolnosti. U filmu ima i tuge, koja je isto tako dana sa životnom mjerom, bez pretjerane patetike.

Film je bio nominiran za Oscara za scenarij, dok je Gosling nepravedno zaobiđen. Lijep i pametan film.

 

Tajna

Un Secret, Francuska, 2007.
Režija i scenarij:
Claude Miller
Uloge: Cecile de France, Patrick Bruel, Ludivinie Sagnier, Julie Depardieu, Mathieu Amalric

Ekranizacija romana Phillipea Grimberta mozaično je strukturiran film o obiteljskoj tajni koju nenadano otkriva mladi Valentin nakon što na tavanu pronalazi dječju igračku koja kod njegovih roditelja izaziva snažnu reakciju. Veteran francuske kinematografije Claude Miller (‘Garde a vue’, ‘La Classe de neige’) sigurno vodi priču kroz kompleksnu, ali preglednu uporabu flashbackova. Premda se uvelike bavi nacističkim progonima Židova u okupiranoj Francuskoj, koji imaju i veliki utjecaj na sudbine likova, riječ je prvenstveno o intimističkoj obiteljskoj i ljubavnoj priči, tragičnim okolnostima i osobnim odlukama koje životne puteve odvode u novim neočekivanim smjerovima. Bez pokušaja moraliziranja, Miller pametno ostavlja da gledatelj sam promisli o postupcima likova, posljedicama i sudbini.

 

Zgodna i (ne)zgodna

The Hottie and the Nottie, SAD, 2008.
Režija: Tom Putnam
Scenarij: Heidi Ferrer
Uloge: Paris Hilton, Joel Moore, Christine Lakin, Adam Kulberish, The Greg Wilson

Jedina uistinu zanimljiva stvar oko filma ‘Zgodna i nezgodna’ je to što se uspio probiti u kina, premda je po ocjeni korisnika najpopularnije internetske filmske stranice imdb.com trenutno četrnaesti najgori film svih vremena. Bio je u jednom trenutku i najgori. Da je ostao na najnižem mjestu stvar bi bila još interesantnija, jer se u Hrvatskoj počeo prikazivati isti dan kada i ‘Vitez tame’ koji je po glasovima najbolji. No, dotad se ‘Zgodna i nezgodna’ već podigla za punih deset mjesta. Sve bi to skupa možda i bilo simpatično, kada se ne bi uzelo u obzir koliko dobrih filmova nikada ne ugleda kinodvorane, a ovakva bezvezarija to uspije. Paris Hilton je očigledno jedini razlog, ali i njezina atraktivnost je već neko vrijeme ofucana. O samom filmu ne treba trošiti previše riječi. Loš zahodski humor u jalovoj komediji koja čak pokušava imati i moralnu pouku. Sve skupa, tužno.

 

Iluzionist (dvd)

The Illusionist
SAD, Češka, 2007.
Režija i scenarij:
Neil Burger
Uloge: Edward Norton, Paul Giamatti, Jessica Biel, Rufus Sewell, Eddie Marsan

Kako to nerijetko biva u svijetu filmova da se slični filmovi paralelno snimaju, tako je bilo i u slučaju vrlo dobrih ‘Iluzionista’ i ‘Prestiža’ koji se odvijaju u svijetu mađioničara, i navode gledatelje da se pitaju je li u pitanju trik ili prava magija. To se u ‘Iluzionistu’ pita i publika slavnog Eisenheima koji nastupa u Beču na prijelazu u dvadeseto stoljeće. Bečani su očarani njime, svi osim prestolonasljednika Leopolda koji je odlučan da ga raskrinka. Eisenheim u Leopoldu dobiva opasnog neprijatelja kada započne romantičnu vezu s prinčevom zaručnicom Sophie u koju je nekad bio zaljubljen. Redatelj i scenarist Neil Burger odlično je iskombinirao ljubav i magiju s povijesnim prikazom i pokazao kako je moguće snimiti itekako zabavan i intrigantan film koji bi se mogao svidjeti širem gledateljstvu, ali i zahtjevnijim poklonicima art filma.

Piše: Piše: Sanjin Petrović
08.08.2008. 23:31:42
Novi komentar
nužno
nužno