« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
Preporuka

Što čitati ovaj tjedan?

Margriet de Moor: Kreutzerova sonata
Margriet de Moor: Kreutzerova sonata
Više o

knjiga

,

preporuke

,

što čitati

Moderna vremena Info (www.mvinfo.hr) za Metro Express preporučuju tjedno štivo.

Margriet de Moor: Kreutzerova sonata

Margriet de Moor jedna je od najčitanijih spisateljica u Nizozemskoj, a i u mnogim europskim i izvaneuropskim zemljama. Studirala je glasovir i solo pjevanje na konzervatoriju u Haagu, a zatim povijest umjetnosti i arheologiju na Sveučilištu u Amsterdamu. Ovaj roman je objavljen 2001. i vjerojatno je njezino najviše prevođeno djelo. Radi se o ljubavnoj priči koja se oslanja na Kreutzerove sonate koje su joj prethodile, od Beethovena, preko Tolstoja do češkog skladatelja Janačeka. Knjiga je prožeta izrazitom jezičnom muzikalnošću.

prevela Snježana Cimić
SysPrint
104 str.
110,00

Nikola Žuvela: ‘Jedan muškarac i jedna žena: Dubinska psihologija odnosa’

Očekujete li nov posao ili, možda, veliko promaknuće? Ništa neobično - u današnjoj bujici osnivanja novih tvrtki, poslovnih zaokreta, prestrojavanja i promjena, imate sasvim dobre izglede da se, prije ili kasnije, nađete pred prijelazom na nov menadžerski položaj. Ipak, prije nego što se odlučite na taj korak, proučite ovu knjigu i naučite kako prevladati napetosti i izazove koji na vas vrebaju iz svih kutaka menadžerskih prijelaza. Ona će vam pomoći kod neugodne zadaće upravljanja strategijom.

Nikola Žuvela (vlast. nakl.)
151 str.
75,00

Dan Ciampa i Michael Watkins: ‘Uspješni od samoga početka’

Očekujete li nov posao ili, možda, veliko promaknuće? Ništa neobično - u današnjoj bujici osnivanja novih tvrtki, poslovnih zaokreta, prestrojavanja i promjena, imate sasvim dobre izglede da se, prije ili kasnije, nađete pred prijelazom na nov menadžerski položaj. Ipak, prije nego što se odlučite na taj korak, proučite ovu knjigu i naučite kako prevladati napetosti i izazove koji na vas vrebaju iz svih kutaka menadžerskih prijelaza. Ona će vam pomoći kod neugodne zadaće upravljanja strategijom.

prevela Lidija Kraljević
Mozaik knjiga
311 str.
149,00

Joyce Carol Oates: 'Silovanje’

Roman ugledne američke spisateljice Joyce Carol Oates svojim podnaslovom ‘ljubavna priča’ spaja paradoksalno i nemoguće - okrutnost silovanja i emotivnu sliku nasilja. Nakon što su Teenu Maguire, pred očima vlastite kćeri, silovali i ostavili da umre na podu prljavog spremišta, započinje priča o ljubavi i mržnji, tamnim i svijetlim stranama života u mirnom američkom gradiću. Kao i mnogo puta dosad, Joyce Carol Oates gradi roman u čijem su središtu ženski likovi različitih generacija, fokusiran na odnos majke i kćeri.

prevela Martina Pranić
Algoritam
136 str.
79,00

Laszlo Kontler: ‘Povijest Mađarske: Tisuću godina u Srednjoj Europi’

Knjiga je prvotno napisana po narudžbi izdavačke kuće Atlantisz  kako bi zadovoljila zanimanje inozemne publike za mađarsku povijest. Ona nije primarno namijenjena znanstvenoj javnosti, već prosječno obrazovanom čitatelju koji je donekle upoznat s društvenim znanostima, no nastoji zadržati visoke intelektualne norme i koji želi dublje od onog što piše u vodičima istražiti mađarski osebujan identitet. Politika i kultura, gospodarski  društveni razvoj uključeni su u jedinstvenu priču.

prevela Draženka Kešić
Srednja Europa
555 str.
220,00

Antonia Susan Byatt: 'Zaposjedanje’

Osamdesetih godina u krugovima britanske akademske zajednice slučajno se pronašlo pisamce, zapravo, samo njegova skica, koje otkriva potencijalnu vezu između dvoje fikcionalnih viktorijanskih pjesnika… Autorica iz pozicije suvremeneknjiževne i kulturne teorije ocrtava djelokrug viktorijanske književnosti i kulture, a roman se čita i kao komentar na suvremenu proizvodnju znanja, i to ne samo u humanističkim, već i u prirodnim znanostima. Roman je prvi put objavljen 1990. godine.

prevela Tatjana Jukić
Vuković & Runjić
544 str.
149,00

Grupa autora: ‘Ljubim tvoje usne tisuću puta u snovima

Knjiga sadrži 20  literarnih eseja hrvatskih, slovenskih i bosanskih pisaca, koje je ženski strpljivo ali i odlučno prikupila Diana Pečkaj Vuković, novinarka i scenaristica jer je poželjela „čuti i drugu stranu”. Svim je autorima zadana ista tema - što u odnosima žele muškarci? Kako se snalaze u dobu ispremiješanih uloga i zahtjeva te kako se osjećaju dok ih se nemilosrdno promatra pod lupom i bode kritičkim ženskim perom? Kao lajtmotiv urednica je uzela grafit koji je uočila na gornjogradskoj fasadi.

uredila Diana Pečkaj Vuković
Planetopija
287 str.
149,00

Zvonko Todorovski: ‘Vjetrovi Lampeduze’

Ovaj se roman može u potpunosti svrstati u žanr pomorskog romana, jer su more i pustolovina putovanja na jedrenjaku njegova glavna tema i razlog pisanja. Okvir osnovne priče iz pomorske prošlosti čini dnevnik suvremenog dječaka, koji se našao na prvoj pravoj raskrsnici svoga života - pred pitanjem ‘što upisati nakon osmogodišnje škole, kuda usmjeriti svoj život’. Pomoć u odluci pruža mu upravo fikcionalno svjedočanstvo Frane Maroevića o putovanju na Lampeduzu.

Naklada Lukom
255 str.
139,00

Igor Mandić: ‘Notes Igora Mandića: Iz VUS-a 1968.-1972.’

Mlađim se generacijama može činiti nestvarnim golem utjecaj i široki odjek novinskih kritika što ih je Igor Mandić - u počecima autorske kolumne u hrvatskoj publicistici - objavljivao u zagrebačkome visokonakladnom tjedniku ‘Vjesnik u srijedu’ (VUS) od 1968. do 1972. Sve kritike su se tada pisale po ulagivačkom kolektivnom kriteriju, često iz usluga, i trebao je neko doći da probije glavom zid, kaže Igor Mandić. U 164 teksta. Nezaobilazna početnica za mnoge hrvatske novinare.

Matica hrvatska
625 str.
290,00

D. Leader: ‘Zašto žene pišu više pisama nego što ih šalju?’

Većinu knjiga Dariana Leadera odlikuje jedinstveni stil “popularne psihoanalize” koja je znanstveno utemeljena, intelektualno kritična a istodobno sasvim pristupačna i širokoj publici. To ga smješta u sam vrh novog vala autora poput Slavoja Žižeka i Renate Salecl, koji ispituju kulturne i društvene fenomene pozivajući se na primjere iz književnosti, filma, pop kulture i naravno, psihoanalize. Pa ipak, od spomenutih autora Leader se razlikuje po svom backgroundu kliničara, koji u njegov rad odašilje intenzivne impulse.

preveo Dejan Kršić
Arkzin
168 str.
100,00

21.02.2008. 21:20:05
Novi komentar
nužno
nužno