« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
POSJETA

Što će princ Charles i Camilla raditi u Hrvatskoj

Britanski prijestolonasljednik Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinje od Cornwalla, u utorak popodne u Zagrebu počinju dvodnevni posjet Hrvatskoj koji nema političku dimenziju,

Eto princa s Kolindom
Eto princa s Kolindom (RTL)
Više o

princ Charles

,

Camilla Parker Bowles

,

posjet Hrvatskoj

Princ Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla borave u Hrvatskoj u ponedjeljak i utorak, u okviru turneje po regiji koja će od 14. do 19. ožujka uključiti i Srbiju, Crnu Goru i Kosovo. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović domaćin je njihova posjeta Hrvatskoj.

"Ovo je važan posjet za nas. Cilj mu je jačanje odnosa između Hrvatske i Velike Britanije, ali ne samo političkih nego i odnosa među građanima", rekao je novinarima otpravnik poslova britanskog veleposlanstva Ian Cliff.

On je, kao i savjetnik predsjednice Mate Granić, objasnio da princ i vojvotkinja nisu politički predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva pa tako ni njihov posjet nije fokusiran na vruća politička pitanja - kao što je trenutno hoće li Britanija ostati u EU-u - već na pitanja koja su u domeni njihova interesa.

Princ tako primjerice već godinama podupire međuvjerski dijalog i veće razumijevanje među vjerama, zalaže se za obrazovanje mladih, održivi razvoj i očuvanje prirodnog okoliša te odgovorno poslovanje.

Vojvotkinja pokušava podići svijest o seksualnom nasilju i poduprijeti žrtve silovanja, zalaže se za što veću pismenost, a također podupire kampanje za borbu protiv osteoporoze. Pokroviteljica je i nekoliko zaklada koje se bave konjima.

Oboje podupiru lokalnu proizvodnju hrane i zalažu se za zdravu prehranu. Charles je pokrovitelj ili predsjednik ukupno 420 humanitarnih organizacija i zaklada, a vojvotkinja devedesetak.

Njihov je program u Hrvatskoj vrlo bogat i raznolik, pa će osim u Zagrebu boraviti u utorak i u Osijeku, Đakovu i Kopačkom ritu, a svaki njihov korak od slijetanja u zagrebačku zračnu luku u ponedjeljak u 14,15 do odlaska u srijedu pratit će oko 180 akreditiranih hrvatskih i britanskih novinara.

Princ i vojvotkinja posjet će započeti susretom s predsjednicom Grabar Kitarović i njezinim suprugom Jakovom. Tom će prigodom razmijeniti darove a, kako se saznaje princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla na dar će dobiti umjetničku sliku i vina Iločkih podruma koja su služena i na krunidbi kraljice Elizabete II. 1952.

Uspinjačom će stići na Gornji grad koji neće biti zatvoren pa će biti mogući slučajni susreti s građanima. Tamo će ih dočekati gradonačelnik Milan Bandić.

Razgledat će Crkvu sv. Marka, a potom će ih primiti premijer Tihomir Orešković u Banskim dvorima o čijoj će obnovi nakon raketiranja u Domovinskom ratu moći čuti kratko predavanje.

Potom će u Hrvatskom narodnom kazalištu sudjelovati na obilježavanju 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea gdje će odgledati kratki program u izvedbi djece koja su pobijedila na natjecanju British Councila.

Na svečanu večeru s prinčevskim parom na Pantovčaku pozvano je 68 uzvanika - predstavnici šire društvene zajednice, uključivo politike, religije, poslovnog svijeta, umjetnosti i znanosti.

Među njima neće biti čelnika oporbe Zorana Milanovića koji se ispričao neodgodivim obvezama, ali će doći glumica Zrinka Cvitešić koja je ostvarila veliki uspjeh na londonskom West Endu.

U utorak će par posjetiti Osijek, Đakovo i Kopački rit.

14.03.2016. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno