« Muškarci
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
privremena sterilnost

Stiže kontraceptiv za muškarce

Umjesto kontracepcijskih pilula injekcije za siguran seks

Fotografija vijesti
Više o

kontracepcija

,

konracepcijske pilule

,

siguran seks

,

kontracepcijsko cjepivo

,

muška kontracepcija

Očekuje se kako za tri godine više neće samo žene moći paziti na siguran seks uzimanjem kontarcepcijskih pilula, sada će dio tereta ponijeti muškarci. Njemački su znanstvenici upravo započeli prva testiranja kontracepcijskih injekcija na ljudima. Muškarci će moći jednom u dva mjeseca primiti cjepivo koje će privremeno zaustaviti proizvodnju sperme.

'S obzirom da će cjepivo zaustaviti proizvodnju sperme, ovakav će oblik kontracepcije postati sigurniji i učinkovitiji od kontracepcijskih pilula koje sada uzimaju žene.' kazao je voditelj istraživačkog tima Michael Zitzmann s Instituta za reprodukcijsku medicinu sveučilišta u Munsteru. 

Injekcija sadrži muški hormon testosteron, kojem je između ostaloga funkcija kontrolirati proizvodnju sperme. Kada se ubrizga tijelo reagira smanjujući količinu vlastite proizvodnje testosterona i proizvodnju sperme.

Michael Zitzmann vjeruje kako bi se nov način kontracepcije mogao naći na tržištu već 2012. Karen Sveistrup, voditeljica Danske udruge seksologa vjeruje kako bi ovakvo nešto bilo prekretnica za tisuće žena i muškaraca diljem svijeta. 'Upoznate li nekoga tu večer i on vam kaže kako je uzeo injekciju nisam sigurna da bih mu vjerovala, no u stabilnim vezama ovo bi bilo briljantno.' kaže Karen.

Anna-Maria Andersson je biolog u danskoj bolnici Rigshospitalet. Stručnjakinja je za hormone i upozorava da treba biti oprezan u prognozama uspjeha cjepiva. 'Zadnji pokušaj pronalaska kontraceptiva za muškarce bio je prije dvadesetak godina, ali postojao problem što se nije mogla garantirati stopostotna pouzdanost. Ima li muškarac visoku razinu testosterona mogle bi se javiti neke neugodne nuspojave - hoće li muškarci biti spermni riskirati?' pita se znanstvenica.

Martin Kjaer Hansen* Kontracepcijska injekcija
* Cjepivo se trenutno testira na 50 njemačkih parova
* Testiranje je odobrio WHO
* Prekinete li uzimanje kontraceptiva stanje se vraća u normalu nakon tri do pet mjeseci

Piše: Martin Kjaer Hansen, Metro Danska, MWN
11.03.2009. 10:52:22
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    DAMIR GVOŽĐAR
    30.11.2017. 03:13
    INJEKCIJA JE SUPER
  2. avatar
    DAMIR GVOŽĐAR
    30.11.2017. 03:18
    INJEKCIJA JE SUPER ZA MUŠKARCE, A POGOTOVO MLADIĆE!
Novi komentar
nužno
nužno