« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
SPEKTAKL

Sting i Kraljevska filharmonija priuštili divnu večer Zagrepčanima

POGLEDAJTE GALERIJU - Impozantan stage pun vrhunskih glazbenika i Stingov karakteristični vokal začarali Zagrepčane

Sting i Kraljevska filharmonija u Areni
Sting i Kraljevska filharmonija u Areni (Boris Kovačev/CROPIX)
Više o

Arena Zagreb

,

koncert

,

Sting u Areni

,

Kraljevska filharmonija

,

Sting u Zagrebu

,

Londonska kraljevska filharmonija

,

sting recenzija koncerta

Pristojno popunjena Arena pljeskom je dočekala glazbenike svjetske reputacije, s nestrpljenjem očekujući kako će zvučati obrade ionako bezvremenskih hitova koje potpisuje Sting. Dirigentska palica Stevena Mercuria suvereno je vladala orkestrom, koji je inspirirano interpretirao svaku od pjesama s priličnim žarom.

Sting je koncert otvorio s If I Ever Loose My Faith in You, nastavio s Every Little Thing She Does is Magic od Policea, da bi već treća stvar razniježila cijelu dvoranu, Englishman in New York.

Za četvrtu su se pjesmu upalila iznad pozornice crvena svjetla - i krenula je Roxanne... Dobra stvar kod koncerata s filharmoničarima je da su oni navikli krenuti na vrijeme, tako da je Stingov koncert počeo čak i desetak minuta ranije od najavljenih 20.30.

Do pauze koja je trajala točno 20 minuta, filharmoničari su se već pretvorili u pravi rock-band. Povratak na drugi dio koncerta krenuo je s rokerskom izvedbom Russian, a začinila ju je Moon Over Bourbon Street i pjesme s fenomenalnog albuma Mercury Falling.

Više od dva i pol sata koncerta publika je iskreno uživala u odličnom zvuku. Pomalo čudan osjećaj, koncert na kojem se sjedi i u parteru Arene uz rock zvijezdu na pozornici ipak je zamijenilo oduševljenje muzičkom bajkom koju je ispripovijedao Sting uz fenomenalne filharmoničare.

Iako su neke izvedbe bile vjerojatno na granici slušljivog za ljubitelje Police, fascinantno je kako je Sting uspio svoje hitove prevesti na muzičke jezike koji su potpuna suprotnost punk reggae varijantama originala, a da su i dalje zadržale jednaku moć kao i prije tridesetak godina.

Četrdesetivišegodišnjim fanovima koji su već imali sreću biti na rockerskim Stingovim koncertima, upravo je ovakav koncert odlično "legnuo". Ne radi se tu o "kuruznoj" verziji rockerskih hitova od kojih se mnogima opravdano diže kosa u zrak (npr. simfonijske obrade Beatlesa) već o pravoj, divnoj glazbi koja je užitak za profinjene ljubitelje ozbiljne glazbe i britanskog popa - a takvih ima, i to puno.

Sjajna komunikacija s publikom trajala je tijekom cijelog koncerta koji je trebao završiti s Every Breath You Take, ali je publika na nogama izmolila čak četiri pjesme na bis. Prvi bis počeo je s Desert Rose, a završio s Fragile. No, niti tu nije bio kraj, jer publika nije željela odustati te je Sting izašao i na drugi bis i zajedno s publikom, sam na gitari odsvirao i otpjevao legendarnu Message in a Bottle.

Jedinstven doživljaj jedinstvenog umjetnika koji još nije došao u Zagreb u svom uobičajenom izdanju, ali nas je zato počastio lutnjama s Karamazovim u Lisinskom i sada filharmonijom u Areni - sjajno!

Galeriju slika pogledajte ovdje.

Piše: Zrinka Budak
08.11.2010. 23:08:00
Novi komentar
nužno
nužno