« Glazba
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
NAJAVE

Stihom do glazbe u KD Vatroslava Lisinskog

Stihom do glazbe u Majstorskom ciklusu uz Simfonijski orkestar HRT-a, Jelenu Kordić i maestra Györgyja Györiványija Rátha

Simfoničari HRT-a
Simfoničari HRT-a (Arhiva)
Više o

KD Vatroslav Lisinski

,

Stihom do glazbe

Najavljujemo koncert Simfonijskog orkestra HRT-a iz Majstorskog ciklusa koji će se održati u četvrtak, 24. veljače u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Na programu su djela Dore Pejačević, Franza Liszta, Roberta Scumanna i Petra Iljiča Čajkovskog.

Dora Pejačević, kao istinska predstavnica glazbene moderne, dala je svoj doprinos pjesmama za glas i orkestar u vrijeme kada je ta glazbena vrsta bila najaktualnija, početkom 20. stoljeća, utjelovljujući stihove Karla Henckella, Rainera Marie Rilkea i Karla Krausa ugođajima rastanka, čežnje, noći i prirode. Tumačit će ih mezzosopranistica Jelena Kordić, koja nakon angažmana u dresdenskoj Semperoper i Državnom kazalištu u Braunschweigu, djeluje kao članica Nacionalnog kazališta iz Mannheima te ostvaruje nastupe diljem Europe.

Program predvodi maestro György Györiványi Ráth koji se nakon četiri sezone vraća pred Simfonijski orkestar HRT-a podsjećajući, uz ostalo, na dosege svojega sunarodnjaka Franza Liszta. U simfonijskoj pjesmi Tasso, lamento e tronfo, Liszt se nadahnuo Goetheovim i Byronovim prikazima života karizmatičnog talijanskog pjesnika, no, kako je otkrio, privukao ga je ponajviše Tassoov buran i konfliktan duh, te mu je odao počast kao umjetniku i mučeniku.

Unutarnji konflikti mučili su i Manfreda, glavnog protagonista istoimene dramatske poeme s nadnaravnim elementima Lorda Byrona, a našli su glazbeni prikaz u popratnoj glazbi Roberta Schumanna, za koju je skladatelj Hugo Wolf ustvrdio kako sadrži samu bit drame. Uvertiru je Schumann skladao u vrijeme vlastitih patnji, mučen unutarnjim glasovima i halucinacijama. 

Djela Williama Shakespearea bila su pak u više navrata nadahnuće Petru Iljiču Čajkovskom, pa tako i tragedija Romeo i Julija. Iako označenu kao 'uvertira-fantazija' oblikovao ju je kao simfonijsku pjesmu u kojoj se snažno sukobljavaju teme zavađenih obitelji, Capuletija i Montecchija, te zaljubljenih Romea i Julije, tvoreći remek-djelo intenzivne dramatike i zadivljujuće ljepote. Izravni prijenos na Trećem programu hrvatskoga radija.

Ulaznice po cijeni od 40 i 60 kuna dostupne su preko mrežnih stranica lisinski.hr ulaznice.hr ili na blagajni dvorane Lisinski. Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili pisanom obliku).Nošenje zaštitnih maski je obavezno.

Četvrtak, 24. veljače 2022. u 19.30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog 

Stihom do glazbe

Simfonijski orkestar HRT-a

György Györiványi Rath, dirigent

Jelena Kordić, mezzosopran

Robert Schumann: Manfred, uvertira

Dora Pejačević: Četiri pjesme za glas i orkestar

Petar Iljič Čajkovski: Romeo i Julija, uvertira-fantazija

Franz Liszt: Tasso, lamento e trionfo, simfonijska pjesma

23.02.2022. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno