« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NEMA OPASNOSTI

Stigao vodeni val iz Slovenije

Uspostavljane su samo mjere pripremnog stanja na vodomjeru Jesenice, Zagreb i Rugvica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Pongračić / CROPIX)
Više o

poplave

,

poplava u Zagrebu

,

Sava

,

vodeni val

Iako je sinoć došlo do naglog porasta vodostaja rijeke Save od Jesenica do Zagreba, od otprilike dva metra, on nije dosegnuo razinu za proglašenja redovnih mjera obrane od poplava, izjavio je jutros zamjenik rukovoditelja obrane od poplava za vodno područje sliva rijeke Save Zoran Čavlović. Uspostavljane su samo mjere pripremnog stanja na vodomjeru Jesenice, Zagreb i Rugvica, rekao je Čavlović Hini.

Vodostaj rijeke Save na vodomjeru Jesenice dosegnuo je maksimum u pet sati ujutro u iznosu od 329 cm i od tada je u padu te je u 8 sati bio 221 cm, rekao je Čavlović. Vodostaj rijeke Save u Zagrebu trenutno iznosi 226 cm i očekuje se njegov maksimum u slijedećih nekoliko sati, ali ne bi trebao biti veći od 240 cm, naglasio je Čavlović.

Vodostaj nizvodno od Zagreba do Siska imali su blaži trend porasta, dok su vodostaji nizvodno od Siska bili u blagom porastu, odnosno stagnaciji. Vodostaj rijeke Krapine imali su isti trend porasta kao i vodostaji rijeke Save od Jesenice do Zagreba te su proglašene samo mjere pripremnog stanja obrane od poplava.

"Za očekivati je da ovaj vodeni val ne bi trebao predstavljati nikakvu opasnost za naselja nizvodno od Zagreba", istaknuo je zamjenik rukovoditelja obrane od poplave za vodno područje rijeke Save Zoran Čavlović.

U Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ) jutros se doznaje da je u proteklih 24 sata najviše kiše palo u Vrgorcu - 158 mm. Na Pagu je palo 101 mm kiše, na aerodromu Ćilipi u Dubrovniku i u Metkoviću 100 mm, u gradu Dubrovniku 86 mm, Karlobagu 93 mm, Labinu 61 mm, Kukuljanovu 69.

U Zagrebu je palo 40 mm, a na Sljemenu 58 mm. Najmanje kiše palo u istočnoj Slavoniji između 10 i 15 mm.

U DHMZ-u prognoziraju da će tijekom dana još prevladavati oblačno, povremeno s kišom, a na Jadranu ponegdje s pljuskovima i grmljavinom. Glavnina oborina očekuje se u prvom dijelu dana. Popodne će na Jadranu biti sunčanih razdoblja. Dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti bit će od 13 do 18 stupnjeva Celzijusa, a na Jadranu od 18 do 22.

Sutra će biti promjenljivo, ponegdje i dalje s kišom i to najviše na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru i Lici.(hina/metro-portal)

26.09.2010. 10:51:08
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    josip
    30.11.2012. 22:42
    ja sam bio po terenima i bilo je katastrofa
Novi komentar
nužno
nužno