« Znanost
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
STVARNO?!

Stephen Hawking zna što se događalo prije Velikog praska

Vrijeme nije postojalo prije nego što se svemir počeo širiti

A što je bilo prije?
A što je bilo prije? (Pixabay)
Više o

Veliki prasak

,

Stephen Hawking

Već i vrapci na grani znaju da je svemir nastao Velikim praskom prije 13.8 milijardi godina, no još uvijek ne znamo što se s njime događalo prije toga.

No izgleda da slavni fizičar Stephen Hawking ima odgovor, a njega je i ponudio u emisiji "StarTalk" koja se prikazuje na kanalu National Geographic Channel.

Hawkingu je postavljeno pitanje o tome što se događalo prije Velikog praska, prije negoli je bilo što počelo postojati, na što je znanstvenik odgovorio da svemir nema granica. Možda vam se i to čini kad odgovor koje ste već čuli, pa ćemo ga zato malo pobliže objasniti.

Znamo da se svemir konstantno povećava. Ako počnemo razmišljati unatrag, od danas prema 13.8 milijardi godina unazad, krećemo prema nultoj godini čime se svemir smanjuje, sve dok se ne smanji do veličine atoma.

Takva subatomska lopta poznate je pod nazivom singularitet, a u njoj se nalaze nemjerljive količine topline i energije. U njoj poznati zakoni fizike i vremena ne postoje. Drugim riječima, vrijeme nije postojalo prije nego što se svemir počeo širiti.

Prije Velikog praska vrijeme je bilo drugačije, "Ono je bilo gotovo ništa, no nije bilo u potpunosti ništa", tvrdi Hawking. To znači da Velikim praskom svemir nije stvoren ni iz čega, jer ništa ne može nastati ni iz čega. Sve je nastalo iz tog nečeg što je nemjerljivo i beskonačno.

To što znamo da svemir nema granica govori nam da sve ono što se događalo prije Velikog praska nije definirano jer nema načina da se to izmjeri. Upravo zato govorimo da je vrijeme započelo Velikim praskom.

Piše: Andrea Holi
05.03.2018. 13:29:00
Novi komentar
nužno
nužno