« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Štedimo na hobijima, krpicama i novim aparatima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nenad Dugi, CROPIX)
Više o

potrošnja

,

štednja

,

životni standard

,

građani

Hrvatski građani u narednih pola godine planiraju najviše štedjeti na odlascima u restorane, režijskim troškovima na koje mogu utjecati, opremanju kućanstva trajnim dobrima te izlascima i zabavi, pokazalo je istraživanje o ponašanju vezanom uz trošenje raspoloživog novca, koje je u rujnu ove godine proveo GfK Hrvatska.

Od tisuću ispitanika njih 68 posto je najavilo da će smanjiti troškove za odlaske u restorane, njih 65 posto planira štedjeti na režijama, odnosno na potrošnji plina, električne energije i vode, a 63 posto ih planira uštedjeti na kupovanju bijele tehnike, namještaja i sl.

Na izlascima pak planira štedjeti 62 posto ispitanika, a na korištenju kreditnih kartica te telefona i mobitela njih 59 posto.

Najmanje ispitanih planira štedjeti na zdravlju, odnosno medicinskim uslugama i lijekovima - njih 18 posto, dok u svakodnevnoj prehrani štednju najavljuje nešto manje od četvrtine ispitanih kućanstava (23 posto).

Racionalizaciju troškova kod svakodnevnih potrepština, kao i kod osobnih potreba članova kućanstava planira pak oko trećine, dok se štednja na troškovima za benzin odnosno korištenje automobila predviđa u 45 posto ispitanih kućanstava.

Oko polovice ispitanika najavljuje i racionalizaciju troškova za bavljenje hobijima, štednju i investiranje te odjeću i obuću.

Iz GfK ističu da je istraživanje provedeno neposredno prije izbijanja svjetske financijske krize (u rujnu ove godine) pa su na dobivene rezultate utjecala samo zbivanja u Hrvatskoj. (hina/metro-portal)

20.10.2008. 13:28:40
Novi komentar
nužno
nužno