« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
ANALIZE

Stare i nove krize EU-a

Zadnji summit EU-a u ovoj godini nije donio nikakav napredak. A britanski premijer je svojim posebnim željama otvorio novo gradilište. To nisu dobri izgledi za 2016. godinu, smatra Barbara Wesel

A nas nitko ništa ne pita ...
A nas nitko ništa ne pita ... (Arhiva)
Više o

EU

,

Angela Merkel

,

David Cameron

,

kriza

"Krize koje imamo ostaju, a doći će i nove", izjavio je predsjednik Europske komisije u vezi s očekivanjima od 2016. godine. Jean-Claude Juncker je iskusan europski političar. On nema potrebe sebi ili drugima nešto glumiti.

Junaci su umorni

Ovo je bio dvanaesti susret predsjednika država i vlada Europske unije u ovoj godini i predsjednici nisu više imali puno energije. Vjerojatno im je nužna stanka da se odmore jedni od drugih. Sigurno umara i demoralizira kad čovjek stalno sluša iste argumente i doživljava da se europski stroj gotovo uopće više ne kreće.

Stroj EU-a je preopterećen

Zaključci zato izgledaju kao loša svjedodžba, koju si Europljani sami izdaju. Mogli bismo barem ono provesti u djelo što smo već davno odlučili, stoji doslovce u dokumentu, crno na bijelo! Kad bi EU glede izbjegličke krize u vezi s raspodjelom, registracijom i zaštitom granica pokrenuo samo ono što je već dogovoreno, bilo bi malo više razloga za nadu u idućoj godini. Ovako se moramo osloniti na ono što savezna kancelarka naziva "eksponencijalnom krivuljom" europske sposobnosti učenja. U nuždi se Angela Merkel povlači u svoju prošlost kao fizičarka.

Ali, ovi šefovi vlada sprječavaju konsenzus i proces donošenja odluka u Europskoj uniji.

Aparat koji je ipak polako ali sigurno svladao krizu eura i sve ranije probleme u međuvremenu je takorekuć prestao raditi. Izgleda da je jedino rješenje ono što Angela Merkel i njezini saveznici čine u vezi s pitanjem izbjeglica: stvaranje koalicija za pojedine teme i napredovanje u malim skupinama.

Jer, Europskoj uniji kao cjelini nedostaju nužne sposobnosti: brzina i fleksibilnost. O planiranoj zajedničkoj graničnoj postrojbi odluka može biti donesena tek idućeg ljeta - kad sljedeća izbjeglička sezona bude u punom jeku!Teroristički napadi, zabrinjavajući uspon terorističke milicije IS-a, drama u Siriji, natezanje oko grčke dužničke krize, više od milijun izbjeglica u Europi, zatrovani odnosi s Rusijom - ti su problemi obilježili ovu godinu u Europskoj uniji.

Brojne zemlje su na ovu pretešku zadaću reagirale povlačeći se u svoja zatvorena dvorišta. Među njih pripada Mađarska, ali i Poljska i Danska. Tamošnje vlade zatvaraju oči i nadaju se da će ih globalne krize mimoići, dok one mašu nacionalnim zastavicama. One bi pod hitno morale odrasti.

Cameronov referendum je eksplozivna naprava

Kao da nema dovoljno stvarnih problema za EU, pojavljuje se još i britanski premijer David Cameron sa svojom dramom koju je sam skrivio oko referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije ili ostanku u njoj.

To nepotrebno odnosi vrijeme i snagu, kako bi bile konstruirane pravne vratolomije, koje on kod kuće može prodavati kao pobjedu nad Europom. "Moramo mu pomoći da sjaši", rekao je rezignirano jedan njemački političar. Ali, svejedno. To moramo prebroditi, jer stvar može biti opasna.

Ako stvari odu ukrivo Cameron bi mogao ne samo svoju zemlju odvesti u izolaciju nego i razbiti Ujedinjeno Kraljevstvo, jer Škotska želi ostati u Europskoj uniji. Nažalost, prekasno je za molbu da u Londonu zavlada razum.

Neki od izazova za iduću godinu su već poznati: postojanje IS-a, mogući teroristički napadi, rat i krize na Srednjem istoku, Putin i njegovo čudno ponašanje. A onda će biti i novih problema za koje još ne znamo.

Od predsjednika vlada će se i u idućoj godini očekivati puno, da mobiliziraju ostatke europske solidarnosti i zajednicu drže na okupu. Nažalost neće biti lakše. Ali, možda je savezna kancelarka u pravu kad ukazuje na krivulju učenja.

Piše: Barbara Wesel/DW
21.12.2015. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno