Stara namirnice u novom ruhu
Guščja mast se pomalo vraća u raznorazne recepte, jer su u međuvremenu stručnjaci shvatili da je vrlo zdrava za neke stvari...

Generacije su koristile guščju mast za ublažavanje bronhitisa, jačanje pluća, pa čak i za ozbiljnija stanja poput tuberkuloze. Po strukturi podsjeća na maslinovo ulje, a vjeruje se da pomaže u uklanjanju sekreta iz plućnih alveola.
Prirodni sastav koji jača organizam
Guščja mast obiluje korisnim tvarima: sadrži omega-3 masne kiseline, cink, selen, bakar te vitamine B kompleksa i vitamin E. Ova kombinacija povoljno djeluje na imunološki sustav, potiče regeneraciju i doprinosi boljoj funkciji dišnih putova.
No, kod dugotrajne primjene treba voditi računa o razini kolesterola, osobito kod osoba koje već imaju problema s povišenim masnoćama u krvi.
Kako se koristi?
U narodnoj praksi guščja mast se najčešće koristi kao oblog za prsa, osobito kod kašlja i otežanog disanja. Lagano zagrijana mast nanosi se izravno na kožu, pokrije gazom i ostavi da djeluje. Toplina i aktivne tvari zajedno razgrađuju izlučevine i olakšavaju disanje.
Osim toga, može se koristiti i za njegu suhe kože, a nekad se u malim količinama konzumirala za probavne smetnje.
Sve u svemu, probajte... možda se sjetite i njenog okusa i mirisa ;)
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar