« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
PAD NATALITETA

Stanovništvo u Hrvatskoj sve starije

Stanovništvo u novim članicama Europske unije i u Hrvatskoj sve više stari, pokazuje studija koju je predstavila Svjetska banka u Sofiji

Nastavlja se pad radnoaktivnog stanovništva
Nastavlja se pad radnoaktivnog stanovništva (Cropix)
Više o

starenje

,

Hrvatska

,

stanovništvo

Dokument nastao snimanjem stanja u Bugarskoj, Hrvatskoj, Latviji i Poljskoj predviđa i stalan rast stanovništva starijeg od 65 godina u idućim desetljećima. U 2025. više od 20 posto Bugara imat će 65 godina i više, a 1990. u toj kategoriji bilo je 13 posto stanovnika. Studija napominje da će 2025. prosječna dob u Sloveniji iznositi 47 godina.

Usporedno će se nastaviti pad radnoaktivnog stanovništva. U Bugarskoj je u 2010. na svake četiri radnoaktivne osobe dolazio jedan umirovljenik. U 2050. takav će omjer biti promijenjen s manje od dvije radnoaktivne osobe na jednog umirovljenika.

Po podatcima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje iz 2009., u Hrvatskoj taj omjer već zabrinjava s 1,3 zaposlena na jednog umirovljenika. "Zemlje moraju tražiti rješenja utemeljena na dva načela: pravično financiranje stanovnika koji su potrebiti te održivost proračuna", rekao je predsatvnik SB-a u Bugarskoj Markus Repnik. Vlade se moraju hitno suočiti s tim "velikim izazovima", drži Repnik.

Pritisak na javne financije može se smanjiti ako vlade zaduže dragovoljne skupine da pomažu starijim osobama te ako određen broj usluga prebace na privatni sektor, drži ekonomist SB-a Johannes Koettl. (hina/metro-portal)

09.12.2010. 18:21:27
Novi komentar
nužno
nužno