« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
PLUĆA ZEMLJE

Stanovnici Amazone protiv gradnje ceste kroz prašumu

Nova cesta duga 306 km, čiju izgradnju većim dijelom financira Brazil, treba proći kroz ekološki osjetljivo područje Nacionalnog parka i područja Isiboro Securea

Bolivijski Indijanci za očuvanje pluća Zemlje
Više o

Bolivija

,

Evo Morales

,

Amazona

,

gradnja ceste

Šestotinjak bolivijskih Indijanaca iz Amazone organiziralo je "Marš u La Paz" prosvjedujući protiv plana gradnje ceste kroz nacionalni park koji je povod novom socijalnom sukobu što dodatno produbljuje rascjep između vlade Eva Moralesa i njezine baze u narodu.

"Ima nas više od šest stotina na početku ove hodnje u kojoj sudjeluju i žene, djeca i starije osobe. To je marš za obranu naših prava", rekao je u Trinidadu Ernesto Sanchez, indijanski čelnik sa sjevera pokrajine Benija. Nadaju se da će za četrdesetak dana stići u La Paz udaljen 600 km.

Povorka je u ponedjeljak po sunčanu vremenu krenula na put s glavnog trga u Trinidadu, prijestolnici pokrajine Benija. Prvog dana planiraju prijeći 17 km.

Nova cesta duga 306 km, čiju izgradnju većim dijelom financira Brazil, treba proći kroz ekološki osjetljivo područje Nacionalnog parka i područja Isiboro Securea površine oko milijun hektara na kojemu živi više od 50.000 Indijanaca.

Indijansko nezadovoljstvo u Beniju izbija u prilikama sve većih socijalnih nemira protiv vlade Eva Moralesa, na vlasti od 2006.

16.08.2011. 11:30:55
Novi komentar
nužno
nužno