« Kazalište
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
SJAJNO!

Staging a Play showcase - ciklus radova Matije Ferlina u Ljubljani

U organizaciji Emanata, Instituta za razvoj i afirmaciju plesa i suvremene umjetnosti, Ferlin se predstavlja sa tri predstave u okviru koncepta "Staging a Play"

Priznanje radu Matije Ferlina
Priznanje radu Matije Ferlina (Arhiva)
Više o

Matija Ferlin

,

Staging a Play

U susjednoj Sloveniji, u tijeku je ciklus hrvatskog autora, koreografa i plesača Matije Ferlina.

U organizaciji Emanata, Instituta za razvoj i afirmaciju plesa i suvremene umjetnosti, Ferlin se predstavlja sa tri predstave u okviru koncepta "Staging a Play" unutar kojeg se tijekom posljednje 3 godine bavio postavljanjem i prevođenjem dramskih tekstova u jezik suvremenog plesa i pokreta. 

Iako Ferlin već potpisuje nekoliko radova koji uključuju neki oblik izvedbenog teksta (Samice, Istovremeno drugi, Mi smo kraljevi a ne ljudi, Sad Sam Lucky), u ovom se ciklusu autor prvi put suočava s kanonskim djelima dramske umjetnosti. Naravno, u skladu sa specifičnom poetikom koju je Ferlin dosad razvio u svom radu na drugim projektima, modus njihove inscenacije u okviru serije Staging a Play dovodi pod znak pitanja same temelje na kojima se koncept inscenacije u dramskom diskursu interpretira.

Prve večeri 30. studenog prikazana je Staging a Play: Staklena menažerija (2015), iduće večeri Staging a Play: Tartuffe (2017), dok nas u nedjelju 2.12. očekuje treći rad iz ciklusa u solo izvedbi samog koreografa; Staging a Play: Antigone (2018).

Sve tri predstave nastale su u suradnji Matije Ferlina sa autorskim timom s kojim kontinuirano surađuje (Mauricio Ferlin, Jasna J. Žmak, Goran Ferčec, Luka Prinčič, Saša Fistrić) te izvođačima iz Hrvatske i Slovenije, a također u sve tri, projektni partner je Mediteranski plesni centar s kojim Matija Ferlin usko i s godinama, sve više surađuje.

Ciklus se odvija u Staroj Mestnoj Elektrarni - Elektro Ljubljana, a organiziran je u suradnji sa Matijom Ferlinom i Zagrebačkim plesnim ansamblom koji je po prvi puta u Ljubljani izveo recentno nagrađen Staging a Play: Tartuffe (Nagrada hrvatskog glumišta za Najbolje koreografsko ostvarenje - Matija Ferlin, te Nagrada za Najbolje ostvarenje u plesu za izvođača - Darko Japelj). 
Gostovanje predstava ostvareno je uz podršku Grada Pule te Ministarstva kulture RH.


Vidimo se večeras u Elektro-Ljubljani, a ukoliko vas treba dodatno uvjeriti da pogledate predstavu, navodimo neke od citata iz kritika:

Staging a Play: Antigone je izvođački potez visokog rizika, radikalne koncentracije i posvećenosti, a iako fizički najmanje eksplozivna Ferlinova izvedba, njegovim riječima, dosad najzahtjevnija. Staging a play: Antigone koncepcijski i metodološki je inovativno rastakanja dramske, koreografske i glumačke geste i njezino sklapanja neočekivanom, a jasnom logikom, koje donosi snažan, emotivan kazališni doživljaj. @Iva Nerina Sibila, plesnascena.hr

Iako se izbor engleskog jezika čini dvojben, u Matije je sve u pomicanju granica, u umjetničkom eksperimentu, u poetičnosti, začudnosti, kao i u 'minimalističkoj' vizualnoj i scenskoj raskoši, a kad smo kod glume, višekratni dojmljiv Matijin izraz prestravljenosti pokazao je njegov nikad upitan glumački kvalitet * To s glasom, zbog iznimne fizičke i mentalne zahtjevnosti, zaslužuje posebnu pohvalu jer ozvučeni autor sve izgovara uživo, iako su mnogi u publici mislil da je Ferlinov glas unaprijed snimljen, i to zbog "neautentične" mirnoće glasa spram serije napornih fizičkih pokreta. @Zoran Angeleski, Glas Istre


Cijena ulaznice za pojedinačnu izvedbu iznosi 10 € i 7 € za studente, samostalne umjetnike i umirovljenike. Rezervacije i informacije na info@emanat.si ili na info@bunker.si ili tel .: 051-296-906. Kupnja ulaznica bit će moguća sat vremena prije događaja u blagajni Stare elektrane - Elektro Ljubljana.

02.12.2018. 12:45:00
Novi komentar
nužno
nužno