« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
BRITANSKI ZAPOVJEDNIK:

Stabilizacija Afganistana mogla bi potrajati 40 godina

Budući zapovjednik britanskog vojnog stožera Sir David Richards predviđa da će misija u Afganistanu potrajati još dugo vremena

General David Richards
General David Richards (Getty Images)
Više o

Velika Britanija

,

NATO

,

Gordon Brown

,

Afganistan

,

britanska vojska

,

rat u Afganistanu

,

David Richards

,

britansko ministarstvo obrane

,

financiranje obnove Afganistana

General David Richards, koji krajem mjeseca postaje zapovjednik britanskog vojnog stožera, nakon potvrde kako Britanci pobjeđuju u sukobu s talibanima, upozorio je i kako će Velika Britanija biti obvezana da izgradi Afganistan.

Bivši zapovjednik britanskih snaga u Afganistanu rekao je kako bi Britanci, kojih je u toj zemlji trenutno oko 9 tisuća, na terenu trebali ostati 'umjereni' period vremena, no naglasio je i kako 'nema šanse' da se NATO od tamo povuče još dugo vremena.

"Uloga vojske na terenu će se mijenjati, ali cijeli process bi mogao potrajati 30 do 40 godina. Vjerujem kako će Velika Britanija morati ostati posvećena Afganistanu, u vidu uvođenja reformi ili obavljanja obnove, upravljanja i sigurnosti, još 30 do 40 godina", rekao je Richards za Times.

Britanska konzervativna stranka poručila je kako ostajanje u Afganistanu 30 do 40 godina ne dolazi u obzir, odnosno da je financijski neizvedivo jer bi zahtijevalo potpunu promjenu britanske vanjske i obrambene politike.

General Richards pojasnio je kako je na britanskim snagama da ojačaju afganistansku vojsku i policiju, po uzoru na 'irački model' prema kojemu se broj vojnika smanjuje, a stanovništvu, ali i protivnicima ostaje jasno kako to ne znači napuštanje regije. Richards je u jednom od intervjua čelnicima zapadnih sila poručio kako se u Afganistanu ne radi o pukoj rekonstrukciji infrastrukture, nego 'izgradnji nacije' za koju je ključno osigurati poslove i jednostavan, funkcionalan oblik vlasti, javlja Mail Online.

Financije ministarstva obrane u rasulu

Uz nesuglasice oko 'afganistanske politike', britanska vojska i ministarstvo obrane imaju problema i s financiranjem kampanje na koju je do sada potrošeno preko 5 milijardi poreznih funti.

Istraga bivšeg visokog dužnosnika britanskog ministarstva obrane nad dokumentima tog ministarstva, pokazala je kako je Downing Street 'prikrio' podatke iz kojih je vidljivo da četiri od deset velikih projekata probija proračun. Uz to, otkriveno je kako ključni ljudi u cijelom procesu uopće nisu upućeni u troškovnike i cijene, te kako su koordinacija i planovi aktivnosti među odjelima ministrastva loši ili nepostojeći pa osam od deset projekata kasni, a 40 posto nema precizno formiran proračun.

Službenici ministarstva obrane zahtijevali su da se ti podaciu objave prije ljetne stanke u radu parlamenta, no prema upućenim izvorima premijer Gordon Brown je inzistirao da se s time pričeka kako bi se izbjegao negativni odjek u javnosti koja je ionako nezadovoljna laburističkom 'podrškom' vojnicima na terenu. Dio podataka iz tog izvješća našao je put do BBC-a koji je iz njih izvukao detalje o desetljeću dugom nizu katastrofalnih propusta i promašaja u financijama ministarstva obrane koji su britanske porezne obveznike koštali oko 2,5 milijardi funti.

11.08.2009. 15:47:26
Novi komentar
nužno
nužno