« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
virtualni sukob

Srpska vojska osvaja Kosovo u video igri

POGLEDAJTE VIDEO: Kosovska zora naziv je video igrice u kojoj srpski oklopnjaci spašavaju snage UN-a od napada albanskih gerilaca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Screenshot)
Više o

video igre

,

kosovska zora

,

srpska vojska

,

albanska vojska

Radnja igrice je jednostavna - godine 2012. Kosovo je mirno, Srbi su se vratili iz izbjeglištva, no jedno jutro albanski gerilci napadaju snage UN-a.

Tad u pomoć pristiže vojska Srbije koju Albanci uspijevaju odbiti. No, ubrzo se na obzoru pojavljuju srpske oklopne snage koji oslobađaju Prištinu i nižu pobjede diljem Kosova.

Igrica se zove „Kosovska zora" a njen stvaratelj je informatičar Aleksandar Đokić iz Hamburga.

„Vojska Srbije u igri ulazi u sukob da bi zaštitila integritet Republike Srbije. Nisam htio predstaviti Vojsku Srbije kao nekog tko prvi počinje sukob jer je naša povjest puna slučajeva u kojima smo morali braniti svoju zemlju, a da nikoga nismo napadali", rekao je Đokić.

Dodao je kako igra nema političku obojanost što je evidentno iz činjenice da se provukla kroz rigorozne kontrole u Njemačkoj.

Zanimljivo je što u igri Srbi ne moraju pobijediti; ishod ovisi o taktičnosti i snalažljivosti, prenosi srbijanska Politika.

Ipak, mišljenja o igrici su oprečna. Srbima se sviđa, a Albancima ne. Navodno je Đokić primio i nekoliko prijetnji smrću.

Strategiju možete naručiti trenutno samo putem interneta. U zemljama EU igrica je rasprodana u samo 52 sata. Uskoro bi se trebala naći i na policama specijaliziranih trgovina.

18.10.2009. 12:14:30
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. facebook picture
  Luigji Gjergjaj
  18.10.2009. 17:50
  srbi samo vi sanjate!!!!!
 2. avatar
  Nemesis
  14.02.2013. 10:34
Novi komentar
nužno
nužno