« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SVI NAGAĐAJU

Sretko Kalinić već je mogao biti izručen Srbiji

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kaže da će Kalinić biti izručen ''najbrže što može'', ali na Županijskom sudu kažu da je već mogao biti izručen

Sretko Kalinić izručenje
Sretko Kalinić izručenje (Neja Markičević/Cropix)
Više o

Krešimir Devčić

,

Dražen Bošnjaković

,

Nije Nishta

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je da će Sretko Kalinić biti izručen Srbiji "najbrže što može".

Ministar pritom nije objasnio što to znači, a na zagrebačkome Županijskom sudu kažu da još od početka prošlog tjedna, kada je Bošnjaković potpisao rješenje o izručenju, nema zapreka da se Kalinića prebaci u Srbiju koja ga već sedam godina traži radi odsluženja dugogodišnjih zatvorskih kazni zbog ubojstva premijera Zorana Đinđića i drugih teških zločina te istrage koja se vodi za tri ubojstva 2004. godine.

Glasnogovornik Županijskoga suda Krešimir Devčić objasnio je da u rješenju koje je potpisao ministar pravosuđa nema nijednog uvjeta koji bi trebalo ispuniti radi izručenja.

"To znači da se Kalinić mogao izručiti i prije današnjeg suđenja na Općinskome kaznenom sudu", rekao je Devčić, ne želeći nagađati kada će se, a da to nije povezano s Haaškim sudom, prvi hrvatski državljanin izručiti nekoj drugoj državi. Kalinić je, naime, rođen u Zadru i ima dvojno državljanstvo - hrvatsko i srbijansko.

>> Sretko Kalinić Zver dobio godinu i pol zatvora zbog lažnih putovnica

Neki srbijanski i hrvatski mediji nagađaju da bi Kalinić uz jake mjere osiguranja mogao već sutra zrakoplovom put Beograda. Nakon njegova pristanka na izručenje i odobrenja ministra pravosuđa tehničke pojedinosti izručenja dogovaraju policije i uredi Interpola dviju zemalja.

Kalinić, koji je zbog okrutnosti dobio nadimak Zver, otkriven je u Zagrebu nakon što ga je u lipnju kraj jezera u Rakitju teško ranio drugi pripadnik "zemunskog klana" Miloš Simović, kojega je srbijanska policija uhitila dan poslije pri pokušaju ilegalnog prelaska u Srbiju.

Kaliniću je Općinski kazneni sud danas ukinuo pritvor, a na snagu je stupio ekstradikcijski pritvor koji mu je početkom kolovoza odredio Županijski sud.

Na današnju nepravomoćnu presudu kojom je dobio kaznu od 1,5 godine zatvora zbog lažnih putovnica ima pravo žalbe u roku od osam dana, no po Devčićevim riječima, ni ta žalba ne može spriječiti izručenje. U Srbiji Kalinić ima pravo na ponavljanje postupka jer mu se sudilo u odsutnosti. (hina/metro-portal)

24.08.2010. 16:06:46
Novi komentar
nužno
nužno