« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NEMA SMANJENJA

Nastavnici ipak neće u štrajk

Sindikati obrazovanja neće u štrajk jer Vlada rebalansom proračuna nije dirala u njihove plaće, pa će školska godina početi 6. rujna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

štrajk

,

sindikati

,

školska godina

,

Vilim Ribić

,

Branimir Mihalinec

,

Zvonimir Laktašić

,

rođeni 27. srpnja

Čelnici sindikata obrazovanja izjavili su da neće štrajkati budući da Vlada rebalansom proračuna neće smanjiti plaće ni mirovine. Školska godina tako će početi 6. rujna, kako je i predviđeno.

Zadovoljni smo što se rebalansom nisu dirale plaće niti socijalno ugrožene kategorije građana, istaknuo je predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić dodavši kako ipak nisu sasvim zadovoljni jer Vlada nije uvela porez na dobit banaka i imovinu bogataša.

Odbacio je ocjene da se radi o "kozmetičkom rebalansu" ustvrdivši kako se takvim modelom rebalansa ne štite samo interesi članova sindikata zaposlenih u obrazovanju, nego i većine građana. Sindikalci su stoga ogorčeni naslovnicom današnjeg Jutarnjeg lista na kojoj se zbog odluke o rebalansu tvrdi da se Hrvatskoj dogodio "Crni ponedjeljak" (asocijacija na "Crni utorak" kojim je počela Velika depresija u prošlom stoljeću).

>> Milanović: Rebalans je trebalo napraviti davno ranije

Zar je "Crni ponedjeljak" jer će umirovljenici dobiti svoje mirovine, a učitelji, policajci i medicinske sestre svoje plaće, upitao je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec. Po Jutarnjem listu bi, kaže Mihalinec, valjda trebalo "proglasiti Dan žalosti jer je Vlada konačno jednom stala na stranu rada i zaposlenih".

Sindikati podržavaju rebalans iako smatraju da se premalo napravilo na prihodovnoj strani proračuna, budući da rješenje za hrvatske probleme ne može biti u daljnjem smanjivanju rashoda.

Vlada treba pronaći koga se može oporezovati i time povećati prihode jer to rade sve razvijene države, koje imaju niz poreza koje Hrvatska nema, ustvrdio je čelnik Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Nije istina da je hrvatska javna potrošnja previsoka jer podaci Eurostata pokazuju da je Hrvatska tek na 22. mjestu po visini potrošnje od 29 europskih zemalja (većinom zemlje EU), ističe Ribić. Vladu treba kritizirati jer nije provela najavljene reforme a ne zato što ne želi dodatno smanjiti potrošačku moć zaposlenih u javnom sektoru, tvrdi on.

Ribić je prozvao i guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog zbog protivljenja oporezivanju banaka i zahtjeva da se smanji javna potrošnja. Rohatinski je time "izašao iz stručnih okvira" jer ne bi smio štititi interese banaka na račun plaća građana, tvrdi Ribić dodajući kako je takvo stajalište guvernera HNB-a "uskogrudno".

Sindikalcima je na jučerašnjem sastanku s Vladom obećano da će njihovi prijedlozi za oporezivanjem banaka i financijskih institucija biti stručno razmotreni te da će Vlada o tome donijeti odluku u studenom. (hina/metro-portal)

24.08.2010. 15:55:07
Novi komentar
nužno
nužno