« Život
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
HURA

Sretan Dan ljevorukih!

Ljevoruki su kroz stoljeća bili proglašavani i anđelima i vragovima, buntovnicima i kriminalcima, a radi se jednostavno o ljudima koji nešto rade drugačije

Ljevaka ima 13 posto na svijetu
Ljevaka ima 13 posto na svijetu (Arhiva)
Više o

napoleon

,

Leonardo da Vinci

,

Julije Cezar

,

desna strana mozga

,

ljevaci

,

ljevoruki

,

lijeva ruka

Ljevaka na svijetu ima 13 posto, četiri puta više nego što ih je bilo pred stotinu godina, a glavna je karakteristika primarna upotreba lijeve ruke, a time i desne strane mozga, u svakodnevnom životu.

Kroz povijest bili su praćeni mitovima od buntovništva do saveza s vragom, no i kao izuzetni kreativci i talenti, dok Eskimi vjeruju da su ljevoruki ljudi čarobnjaci.

Odlični su u sportovima u kojima je važna upotreba ruke, poput boksa, tenisa i bejzbola jer svojim stavom zbunjuju protivnike i na taj način postižu uspjehe. 

Znanost kaže da su češće podložni alergijama, skloniji migrenama, imaju više problema s nesanicom i povećan im je rizik da postanu alkoholičari jer desna strana mozga lošije podnosi alkohol.

Inače, ljevaci ulaze u pubertet u prosjeku pola godine ranije, često pate od disleksije i mucaju, a na svijetu ima dva puta više ljevorukih muškaraca nego ženo. 

Ljevoruki imaju bolju 3D percepciju pa stoga postižu sjajne rezultate na IQ testovima u kojima je to važno, a i dalje se ne zna kako čovjek zapravo postaje ljevak.

Od poznatih ljevaka vrijedi izdvojiti Ramzesa II, Aleksandra Velikog, Julija Cezara, Napoleona Bonapartu, Ivanu Orleansku, Fidela Castra, Davida Lettermana, Kurta Cobaina, Paula McCartneya, Ringa Starra, Leonarda da Vincija, Charlieja Chaplina i mnoge druge izuzetno talentirane i uspješne ljude. 

Pa, dragi čitatelji ljevaci, sretan vam vaš dan!

13.08.2013. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno