« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Središnja svečanost proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu

Obilježen i Dan hrvatskih branitelja

Postrojavanje oružanih snaga na stadionu
Postrojavanje oružanih snaga na stadionu (Joško Ponoš/CROPIX)
Više o

Oluja

,

branitelji

,

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

,

Dan hrvatskih branitelja

Na središnjoj svečanosti proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 13. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja" održanoj na nogometnom stadionu "Dinara" u Kninu, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić kazao je kako se Hrvatska vojska nema komu ispričavati jer je na svom teritoriju tijekom "Oluje" vraćala ustavni i pravni poredak.

"Hrvatska će se ispričati za ono što je učinila na teritoriju Srbije, ali mi nismo išli u Srbiju", rekao je Bebić dodajući kako bi danas neki htjeli da se zaboravi pobjednički duh koji je Hrvatskoj donijela veličanstvena pobjeda u "Oluji".

Današnji dan, dan je kada je Hrvatska vojska krenula prema Kninu, ali i Bihaću kojemu je prijetila sudbina Srebrenice te je i taj prostor Hrvatska vojska oslobodila u suradnji s HVO-om i Armijom BiH, podsjetio je Bebić.

Čestitajući svima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja koji se ove godine prvi put obilježava, Bebić je podsjetio kako je pobjeda u "Oluji" izvojevana pod vodstvom i vizionarstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana što Hrvatsku kako je kazao čini ponosnom.

Današnji dan kada se obilježava 13. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Oluja" jedan je od najvažnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti ocijenio je predsjednik Vlade Ivo Sanader. Istaknuo je kako je 5. kolovoza i najbolji datum za obilježavanje Dana hrvatskih branitelja.

"Hrvatska je ponosna na Oluju i nikome nećemo dopustiti da baca ljagu na tu veličanstvenu pobjedu hrvatske vojske i naroda", naglasio je Sanader dodajući kako su u Oluji i Domovinskom ratu sudjelovali i pod hrvatski stijeg stali svi koji su osjetili važnost tog trenutka te se nije gledalo tko je tko i tko je bio čiji djed i stric.

Središnja svečanost na Gradskom stadionu NK Dinara počela je svečanim postrojenjem Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova te hrvatskih branitelja koji su sudjelovali u mimohodu koji je ove godine prvi put uključen u službeni protokol, obilježavanja pobjede i domovinske zahvalnosti.   Odajući počast svima koji su stali u obranu Domovine, Sanader je podsjetio da bez Oluje ne bi bilo ni današnjih uspjeha Hrvatske u vanjskoj politici.

Zahvalio je i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu te ponovio kako Hrvatska danas nije jaka onoliko koliko je Zagreb već koliko su jaki Knin i Vukovar.

Na odlučnost i dostojanstvo Hrvatske vojske u Oluji podsjetio je izaslanik predsjednika RH, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Zbora Josip Lucić dodajući kako tu odlučnost i dostojanstvo hrvatski vojnici i policajci danas dokazuju i u mirovnim misijama diljem svijeta.

Hrvatskim braniteljima njihov je dan i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti čestitala i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Istaknula je kako svaki zločin počinjen u ratu treba osuditi, no motiv hrvatskih branitelja kazala je, bio je jasan - željeli su obraniti svoje domove i domovinu.

U Oluji je poginulo 174 hrvatskih branitelja, a ranjeno ih je 1.430. Svih njih te njihovih poginulih i ranjenih suboraca u Domovinskom ratu treba se uvijek sjećati i odati im počast, kazala je Kosor.

Uz prelet MIG-a nad stadionom je svoj program izvela i akro skupina Krila Oluje.

Pregled svečanog postroja obavio je izaslanik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga general Zbora Josip Lucić.

Uz predsjednika Sabora Luku Bebića svečanosti su nazočili i potpredsjednici Sabora Vladimir Šeks i Željka Antunović te mnogi saborski zastupnici dok su u izaslanstvu Vlade predvođenim predsjednikom Ivom Sanaderom bili i potpredsjednice Vlade Jadranka Kosor i Đurđa Adlešič, te ministri Branko Vukelić, Berislav Rončević, Božo Biškupić, Gordan Jandroković, Božidar Kalmeta i Dragan Primorac.

Svi oni kako je najavljeno nazočit će svečanoj misi za domovinu koja se služi u crkvi sv. Ante, a predvodi je šibenski biskup Ante Ivas. (HINA/METRO)

05.08.2008. 21:07:52
Novi komentar
nužno
nužno