« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
KOSOVO I SRBIJA

Srbijanski huligani demolirali hrvatsku i američku ambasadu

Skup u organizaciji srbijanske vlade pretvorio se u divljački pohod stotinjak izgrednika

Više o

Srbija

,

Beograd

,

Kosovo

Najavljivan je kao miran i dostojanstven prosvjed Srba protiv neovisnosti Kosova, a pretvorio se u divljački pohod nekoliko stotina huligana ulicama Beograda.

Na poziv srbijanske vlade i premijera Vojislava Koštunice, kod Doma Narodneskupštine organiziran je skup pod geslom ‘Kosovo je Srbija’, na kojem se okupilo više od sto tisuća Srba. I dok su se glavni akteri skupa, Koštunica i njegov bliski politički suradnik, vođa radikala Tomislav Nikolić obraćali masi riječima ‘dok je Boga i Srbije, Kosovo ne damo’, u Ulici kneza Miloša počela se odvijati prava drama. Policija je uzmaknula pred skupinom nasilnika koji su demolirali zgrade američkog i hrvatskog veleposlanstva.

Prosvjedi u Banjoj Luci i SarajevuUsporedo s beogradskim, prosvjedi su održani i u Banjoj Luci. Tamo su srednjoškolci izrazili protivljenje proglašenju neovisnosti Kosova, a zapaljene su zastave Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke. Lokalni su mediji izvijestili da su prosvjednici za vrijeme današnjih nereda u Banjoj Luci oštetili i nekoliko privatnih radnji čiji su vlasnici Albanci. Policija se sukobila s izgrednicima jer prosvjedni skup nije bio prijavljen, pa ima ozlijeđenih i uhićenih. Premijer RS-a Milorad Dodik, koji je prisustvovao skupu u Beogradu, osudio je prosvjede i najavio kazne odgovornima za njih.
Prosvjedi srpskih srednjoškolaca tijekom dana su zabilježeni i u Bijeljini te istočnom Sarajevu, no tamo nije bilo izgreda. 

Zapaljene su hrvatska i američka zastava. Paljene su i pljačkane obližnje trgovine. U američkoj ambasadi pronađeno pougljenjeno tijelo zasad nepoznate osobe, no nije riječ o djelatniku veleposlanstva. Iz SAD-a i Hrvatske stigle su osude napada, ponajviše zbog činjenice da je policija intervenirala tek nakon sat vremena. U sukobima je ozlijeđeno više od stotinu osoba.

Za to se vrijeme Koštunica obraćao onom dijelu Srba koji su ostali mirno prosvjedovati. - Dok živimo Kosovo je Srbija, a naša braća na Kosovu nisu sama i zaboravljena! Dok odbijamo ultimatume, a prihvaćamo prijateljstvo - Srbija je slobodna! Riječ je dana i čuo ju je čitav svijet - poručio je, zahvalivši posebno ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu za nepriznavanje Kosova, kao i svim državama koje ga neće priznati. 

- Srbija će zapamtiti svima koji su priznali nezakonito, a podići spomenik onima koji to nisu učinili - uzviknuo je čelnik radikala Nikolić. Skupu nije prisustvovao predsjednik Boris Tadić koji je otišao na službeni put u Rumunjsku. No,  iz Bukurešta se izravno javio u program Radio-televizije Srbije i pozvao sve koji divljaju po ulicama da prekinu s nasiljem.

Skup je završen molitvom ispred hrama sv. Save, a na ulicama  Beograda ostali su zapaljeni kontejneri, pokidani prometni znakovi, razbijene prodavaonice...

Piše: Piše: Maja Bolanča
22.02.2008. 03:53:35
Novi komentar
nužno
nužno