« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci

Srbija izgubila Kosovo

Francuska bi među prvima mogla priznati novu državu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (reuters)
Više o

Kosovo

Točno u 15 sati i 50 minuta 17. veljače, Kosovo je postalo neovisna država. Naime, tada je kosovska Skupština usvojila Deklaraciju o neovisnosti Kosova od Srbije i nakon 17 godina okončala proces raspada bivše Jugoslavije. Stanovnici kosovskih gradova mogli su početi sa slavljem. Ulice Prištine zakrčili su automobili, vijorile su se albanske, američke, britanske zastave, odjekivali su i pucnjevi. I dok je zbog ostvarenja dugogodišnje težnje kosovskih Albanaca u Prištini vladalo opće oduševljenje, u Srbiji je vijest primljena s nevjericom i razočaranjem. Stotinjak prosvjednika okupilo se u Beogradu, a prosvjedi su prerasli u nerede. Nasilja je bilo i u Novom Sadu, no državni vrh pozvao je Srbe na mir i strpljenje.

“Jednostranim proglašenjem neovisnosti narušen je suverenitet Srbije, Povelja UN-a, Rezolucija 1244, načela Helsinške deklaracije, kosovski ustavni okvir, dogovori na visokoj razini u Kontaktnoj skupini.”

priopćenje ruskog
ministarstva vanjskih poslova

Većina europskih zemalja istaknula je potrebu zauzimanja jedinstvenog stajališta članica EU oko priznanja Kosova čemu se oštro usprotivila Rusija. Očekuje se da će Kosovo među prvima priznati Francuska, dok su Španjolska i Rumunjska već najavile da to neće učiniti.  (MB)

18.02.2008. 01:33:40
Novi komentar
nužno
nužno