« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
Podrška Prištini

Bush poziva Srbe i Albance na mir

Fotografija vijesti
Više o

Kosovo

,

bush

Američki predsjednik George W. Bush podržao je plan o neovisnosti Kosova pod međunarodnim nadzorom, naglasivši da će Washington surađivati sa svojim saveznicima kako bi se spriječilo moguće nasilje na tom području.

Bush je poručio da je stajalište SAD-a da status Kosova mora biti riješen kako bi se osigurala stabilnost Balkana, te je dodao da je zadovoljan najavom kosovske vlade da će poštovati prava srpske manjine. Naglasio je također da kosovska vlada sada mora pridonijeti miru u regiji.

StatistikaBroj stanovnika: 2,2 milijuna; Površina: 10.887 km2; Najbrojnija etnička skupina: Albanci 92%; Najbrojnija vjerska skupina: muslimani 86%Bush nije izravno odgovorio na pitanje hoće li SAD priznati neovisnost Kosova, ali je rekao da SAD podržava plan mirovnog posrednika UN-a Marttija Ahtisaarija koji predviđa neovisnost pokrajine pod međunarodnim nadzorom.

Američki predsjednik je također pozvao Srbiju da ostane predana europskim ciljevima. - Mi isto tako vjerujemo da je u interesu Srbije da ostane povezana s Europom, a srpski narod treba znati da u Americi ima prijatelja - dodao je Bush.  (HINA/METRO)

18.02.2008. 01:35:30
Novi komentar
nužno
nužno