« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
BLAMAŽA!

Srbi objavili da je Nobelovu nagradu za književnost dobio Dobrica Ćosić

Akademik kojeg Hrvati pamte po sudjelovanju u kreiranju zloglasnog Memoranduma SANU koji im je nanio mnogo zla, hvala Bogu nije dobio Nobelovu nagradu

Fotografija vijesti
Više o

Nobelova nagrada

,

Memorandum SANU

,

dobrica ćosić

,

Tomas Transtroemer

Beogradski su mediji u četvrtak prije podne bili objavili da je srpski pisac Dobrica Ćosić dobio Nobelovu nagradu, ali je vijest ubrzo povučena nakon što je utvrđeno da je riječ o netočnoj informaciji prenosi Hina.

Malo prije službene objave švedske kraljevske akademije znanosti da je dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost švedski pjesnik Tomas Transtroemer, beogradski su mediji javili da je nagradu dobio Ćosić, pozivajući se pritom na neprovjerenu vijest s jednog internetskog portala koji je tobože objavljivao službene informacije o Nobelovoj nagradi.

U javnosti se također pojavilo navodno priopćenje Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU), kojim se javnost obavještava da je Ćosić dobitnik nagrade te se upućuje na navedeni portal, dok SANU u međuvremenu tvrdi kako priopćenje nije stiglo iz te institucije.

"Srpska akademija znanosti i umjetnosti i ovom prilikom izražava svoju spremnost da se svesrdno i svim svojim snagama zauzme na sudbonosnim zadacima i povijesnim nalozima još jednog srpskog nobelovca Dobrice Ćosića. Konferencija za novinare bit će održana tijekom dana, vrijeme će biti naknadno objavljeno", stoji u priopćenju navodno upućenom iz SANU.

Autori dokumenta koji promiče velikosrpsku ideologiju su uz Dobricu Ćosića i otac sadašnjeg srpskog predsjednika Ljubomir Tadić, Mihailo Marković, Vojislav Koštunica i drugi..

Kako je Hini rečeno u SANU-u, ta institucija ne stoji iza priopćenja u povodu navodnog priznanja dodijeljenog Ćosiću i nema nikakve veze s navodnim priopćenjem koje se pojavilo u javnosti.

Internetski portal B92 uputio je ispriku svim čitateljima zbog neprovjerene vijesti koja je, kako objašnjavaju predstavnici portala, uklonjena nakon nekoliko minuta, odnosno nakon dodatnih provjera istinitosti informacije.

Portal dodaje kako je internetska domena s navodnim službenim informacijama o Nobelovoj nagradi registrirana u srijedu 5. listopada te nije nikako povezana s jedinim mjerodavnim portalom za Nobelove nagrade www.nobelprize.org.

Vijest o navodnom priznanju Ćosiću prenijeli su i drugi elektronički mediji, da bi ju ubrzo potom povukli nakon što je utvrđeno da je informacija lažna.

06.10.2011. 16:41:15
Novi komentar
nužno
nužno