« Ekosfera
objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana
NAPOKON

Split premjestio sve zlostavljane pse

Nakon premještanja 42 psa u privremeni smještaj, Prijatelji životinja pozivaju Grad Split na registraciju skloništa

Napokon!!
Napokon!! (Arhiva)
Više o

Split

,

zlostavljani psi

Nakon više od četiri mjeseca od otkrića da je splitski psihijatar Tomislav Pelivan držao više od 60 pasa i dva vuka radi borbi pasa, preostala 42 psa konačno su skinuta s lanca i premještena u privremeni smještaj u Karepovcu. „Zbog situacije s nesretnim psima, Grad Split krenuo je u izgradnju privremenog smještaja i ostale infrastrukture potrebne za žurni premještaj pasa iz horor dvorišta. Vrlo pohvalno, no to je samo privremeno rješenje. Proces udomljenja spašenih pasa će potrajati, a potrebno je zbrinjavati i ostale napuštene pse. Stoga pozivamo Grad Split da što prije ostvari registraciju svojeg gradskog skloništa za napuštene životinje", navode iz udruge Prijatelji životinja.

Ističu da će registracijom svojeg skloništa Split dugoročno smanjiti izdvajanje financijskih sredstava za zbrinjavanje napuštenih životinja: „Split treba imati svoje rješenje umjesto da plaća županiji i tvrtkama osnivanje i rad skloništa i zbrinjavanje pasa. Dobar primjer je grad Dubrovnik koji je, nakon skrbi za pse u neregistriranom azilu na Žarkovici, osnovao svoje sklonište u koje su prebačeni dotad neudomljeni psi, riješio problem zbrinjavanja napuštenih životinja i već sklopio ugovore s nekim lokalnim zajednicama. Nakon premještanja pasa u privremeni smještaj, Grad Split treba odmah krenuti s realizacijom registracije gradskog skloništa!"

Iz Udruge ukazuju da je ovaj užasan slučaj, gdje je psihijatar uzgajao pse radi borbi pasa, samo jedan od mnogih koji se tek trebaju otkriti, kao i da Split ima trajan problem s napuštenim psima i nedostatkom skloništa. Zato su Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja pokrenuli peticiju da Split, kao drugi najveći grad u Hrvatskoj, izgradi svoje registrirano sklonište za napuštene životinje, a peticija se može potpisati na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Prijatelji životinja smatraju da je potrebno izgraditi i posebno županijsko sklonište, koje će zbrinjavati pse iz preostalih 15 gradova i 39 općina, koji čine Splitsko-dalmatinsku županiju. Upravo zbog velikih potreba lokalnih zajednica u ovoj prostorno najvećoj hrvatskoj županiji, Split mora imati svoje gradsko sklonište, i to čim prije. Time bi postigao neovisnost o svim drugim skloništima, velike uštede i potpunu provedbu Zakona o zaštiti životinja.

Podsjetimo, od zatečenih 67 pasa na skrivenoj lokaciji u Splitu, manji dio preuzela su skloništa, jedan je ukraden, jedan je umro od parvoviroze, a jedan se objesio lancem na paletu. Psi su dolaskom ljetnih vrućina bili izloženi nepodnošljivim uvjetima, izluđeni od nekretanja i kratkog lanca. U međuvremenu su veterinarski obrađeni i kastrirani. Privremeni smještaj još nije dovršen, nedostaju kućice za pse, šetalište i druga infrastruktura. Psi čekaju socijalizaciju i treba im čim prije web-stranica kako bi postali vidljivi javnosti i potencijalnim udomiteljima.
Udruga Prijatelji životinja podnijela je kaznenu i prekršajnu prijavu protiv psihijatra Pelivana,

koji i dalje radi u splitskoj bolnici unatoč tužbi da je mučio pse i uzgajao ih za borbe. Protiv njega je podignuta optužnica zbog kaznenog djela uništavanja zaštićenih dijelova prirode i kaznenog djela ubijanja ili mučenja životinja. Uz podršku Mreže za zaštitu životinja, Prijatelji životinja zatražili su i očitovanje Hrvatske liječničke komore i Hrvatske udruge bolničkih liječnika o tome kako planiraju sankcionirati svojega člana, no nisu primili nikakav odgovor. 

„Bilo bi vrlo dobro i pohvalno za Split i za pse da do kraja godine privremeni smještaj postane registrirano sklonište", smatraju Prijatelji životinja. Nadaju se da će Grad Split pronaći način da to ostane trajna lokacija, kao i da će razmotriti i druge lokacije za preseljenje skloništa u budućnosti.

„Sada je važno da se spašenim psima osigura socijalizacija kako bi mogli pronaći adekvatne domove. Zajedno s Mrežom za zaštitu životinja u kontaktu smo s bihevioristima iz organizacije Network for Animals, koji su voljni pomoći pri procjenjivanju i socijalizaciji pasa te smo ih povezali s Gradom Splitom. Drago nam je da Grad Split ima sluha za razumne apele građana i udruga te očekujemo i da uskoro krene u registraciju skloništa", zaključuju Prijatelji životinja. 

14.08.2024. 11:08:00
Novi komentar
nužno
nužno