« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
OPREZ!

Spavanje uz mobitel može uzrokovati tumor ili neplodnost

Jesmo li zaboravili koliko je zračenje mobilnih telefona opasno? Da vas malo podsjetimo...

Mobiteli zrače, ljudi, shvatite to!
Mobiteli zrače, ljudi, shvatite to! (Arhiva)
Više o

zračenje

,

mobitel

Nekad se o zračenju koje projiciraju mobilni telefoni razgovaralo na svakom uglu, ali ti su se razgovori u međuvremenu utišali.

Međutim, kalifornijski odjel za zdravstvo nedavno nas je opet potsjetio na tu opasnost, i to nakon što su iskrsnuli dokazi o povezanosti zračenja iz mobilnih telefona s oboljenjima poput tumora, lošeg mentalnog zdravlja i neplodnosti.

Iako istraživanje nije potvrdilo da je korištenje mobitela opasno, postoji dovoljno studija koje ukazuju na potreban oprez pri njihovom korištenju,  pogotovo među djecom.

Radijacije mobilnih telefona skoro su pa zanemarive, znanstvenici tvrde da bi kontinuirano izlaganje i držanje mobitela u blizini ipak moglo biti dovoljno da prouzroči štetu.

Čak se i Apple slaže s time - u postavkama iPhonea može se naći upozorenje o izlaganju RF zrakama (radio valovi).

U tom se upozorenju spominje da je zračenje iPhone testirano na udaljenosti od 5 mm od tijela, a nude i savjete za smanjenje radijacije korištenjem zvučnika i slušalica.

Spomenuti kalifornijski odjel upozorava da bi radio valovi mogli penetrirati u dječji mozak lakše nego u mozak odrasle osobe, a pritom načiniti više trajne štete.

Starija su istraživanja pokazala da izlaganje mobilnim telefonima može izazvati tumore na mozgu, a novija naglašavanju da mogu prouzročiti mentalna oboljenja, te probleme s koncentracijom i spavanjem kod adolescenata.

Druge studije povezuju mobilno zračenje s niskim brojem spermija u sjemenoj tekućini, te njihovoj kvaliteti.

Sva istraživanja zato se slažu u jednome: barem za vrijeme spavanja, mobitele bi trebali držati što dalje od sebe. Vjerovali mi ili ne u ovakve podatke, uvijek je bolje spriječiti nego liječiti.

Piše: Andrea Holi
20.12.2017. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno