« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
seks za zaboraviti

Spavala s mužem pa dobila amneziju

Žena se nakon ljubavnog čina osjećala toliko dezorijentirano da čak nije znala ni tko je američki predsjednik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

seks

,

tranzitorna globalna amnezija

,

amnezija

,

zaboravljanje

Jedna je Amerikanka dobila amneziju nakon vođenja ljubavi sa svojim suprugom, a nakon pregleda utvrđeno je da simptomi savršeno odgovaraju tranzitornoj globalnoj amneziji (TGA)

TGA je benigni neurološki poremećaj kod kojeg dolazi do naglog, privremenog gubitka pamćenja za vrijeme kojeg osoba nije u mogućnosti upamtiti nove podatke (nije u mogućnosti učiti nove informacije).
Uzrok nastanka nije u potpunosti jasan. Smatra se da nastaje zbog promjena u dijelovima temporalnih režnjeva velikog mozga ili u talamusu. Javlja se u osoba koje inače nemaju poteškoća s pamćenjem i koje su uglavnom zdrave.

Događa se uglavnom kad se osobe bave napornim aktivnostima poput vježbanja ili kad naglo ulaze u vruću ili hladnu vodu i, naravno, kad se seksaju. Javlja se u dobi od 50 i više godina.

Žena koja je poznata samo kao Alice, inače 59-godišnjakinja, seksala se s mužem i nakratko izgubila pamćenje. Nakon ljubavnog čina odmah se počela osjećati dezorijentirano.

Suprug Scott gledao je reportažu o Olimpijskim igrama a njegova zbunjena žena upitala ga je "Zar su Olimijske igre?".

Scott je odmah primijetio da nešto nije u redu pa je upitao ženu zna li tko je trenutni američki predsjednik. Alice je odgovorila "Bill Clinton".

Uplašeni Scott odmah je pozvao hitnu pomoć. Kad je pomoć pristigla, pomislili su da Alice doživljava udar pa su je odmah prevezli u bolnici. Tamo su joj liječnici dijagnosticirali TGA.

 

07.11.2009. 16:02:15
Novi komentar
nužno
nužno