« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Španjolski avioni bi išli prečicom

Španjolska reorganizira zračne prometne koridore u svojoj zemlji kako bi prijevoznici uštedili.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Španjolska

,

zračni prijevoz

,

aviokompanije

,

Magdalena Alvarez

 "Najbolji pristup problemu rastućih cijena goriva je podržati zrakoplovne tvrtke u provedbi studija o načinima smanjenja potrošnje goriva", kazala je španjolska ministrica za javne radove Magdalena Alvarez.

Da bi to postalo ostvarivo, ona će, kako je rekla, od španjolskog ministarstva obrane zatražiti uvođenje izmjena u zračni prostor trenutno rezerviran isključivo za vojnu uporabu.

Kraće bi rute pružile dodatnu uštedu na zrakoplovima i osoblju jer bi linije bile učestalije. Zrakoplovne tvrtke diljem svijeta suočavaju se s posljedicama snažnog rasta cijena goriva i lošeg poslovanja s iznimkom kineskih prijevoznika.

Spanair, druga po veličini španjolska zrakoplovna tvrtka u 100-postotnom vlasništvu skandinavskog operatera SAS, prošli je tjedan najavila smanjenje broja zaposlenih za oko četvrtinu, te ukidanje devet gubitaških ruta. U istome tjednu spajanje su najavili Vueling i Clickair, dvije gubitaške niskobudžetne španjolske aviokompanije.

U Španjolskoj je broj letova između Madrida i Barcelone smanjen za 14% u usporedbi s polovinom prošle godine, a stanovnici radije koriste novootvorenu brzu željezničku prugu koja povezuje ta najveća dva španjolska grada. Unatoč smanjenju prodanih karata, promet zračnih luka je porastao 2,8%, što pokazuje koliko su poskupile zrakoplovne karte.

Savez španjolskih zračnih prijevoznika AECA u četvrtak je pozvao vladu na uvođenje paketa hitnih i brzih mjera pomoći tome sektoru.

21.07.2008. 13:20:22
Novi komentar
nužno
nužno