« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
TEST

Španjolci prosvjedovali protiv vladinih reformi

Opći štrajk pretvorio se u prosvjed protiv drastičnih mjera vlade, a u Madridu i Barceloni okupili su se deseci tisuća ljudi

Španjolska prosvjed
Španjolska prosvjed (Wikipedia/ilustracija)
Više o

eurosuper BS 95

,

tipkanje

,

Voynich manuskript

,

lista čekanja

,

narkoman

,

straw poll

Oko 8.000 Španjolaca zaposlenih u javnom sektoru u utorak se okupilo na prosvjedu u glavnom gradu Madridu, želeći na taj način izraziti nezadovoljstvo zbog oštrih mjera španjolske vlade i drastičnog rezanja plaća, a prosvjed je ocijenjen kao neka vrsta testa prije organiziranja općeg štrajka protiv reformi vlade.

Okupljanje, koje je zamišljeno kao veliki opći štrajk u cijeloj zemlji, završilo je kao prosvjed u kojemu je prema procjeni policije sudjelovalo oko 8.000 ljudi, izvijestila je državna tajnica za javne službe Consuelo Rumi. U Barceloni se okupilo oko 30.000 prosvjednika. Na štrajk i prekid rada španjolski su sindikati pozvali 2,6 milijuna zaposlenih u javnom sektoru.

Španjolski sindikati izvijestili su da su spremni na veliki opći štrajk ukoliko reforme budu ugrožavale radnička prava. "Predstavljamo veliku većinu stanovnika ove zemlje i znamo da postoje i druga rješenja umjesto ovih oštrih mjera što ih je donijela vlada", rekao je okupljenima u središtu Madrida predsjednik najvećeg sindikata Comisiones Obreras, Ignacio Toxo.

"Ako vlada nastavi provoditi reforme kojima će se kršiti radnička prava, bez sumnje će se organizirati veliki opći štrajk, a vladi mora biti jasno da će mu se odazvati velik broj stanovnika", rekao je Toxo.

Zaposleni u javnom sektoru u Španjolskoj počeli su 24-satni štrajk u utorak u znak prosvjeda protiv smanjenja plaća u sklopu novih vladinih mjera štednje, čiji je cilj smanjiti veliki proračunski deficit. Ovo je trebao biti prvi veliki štrajk radnika s kojim se suočava socijalistički premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero otkako je preuzeo vlast 2004. godine. (hina/metro-portal)

09.06.2010. 00:20:31
Novi komentar
nužno
nužno