« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
SVEMIR

Sonda Dawn ušla u orbitu Veste

Dawn je prva letjelica koja kruži u orbiti jednog objekta u glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera

Dawn je nakon četiri godine stigla do cilja
Dawn je nakon četiri godine stigla do cilja (NASA)
Više o

NASA

,

Dawn

,

Vesta

Robotska sonda NASA-e nakon četiri godine putovanja ušla je u orbitu asteroida Veste kako bi počela proučavanje drugog najvećeg objekta u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera, priopćila je u nedjelju NASA, a prenosi Hina.

Sonda "Dawn" poslala je signal kontroli misije u Pasedeni kako bi potvrdila ulazak u orbitu Veste, udaljene 188 miliona kilometara od Zemlje.

Dawn je prva letjelica koja kruži u orbiti jednog objekta u glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera i također će biti prvi svemirski brod koji će obići dvije lokacije u Sunčevom sustavu ne računajući Zemlju, navodi NASA.

"Proučavanje asteroida Veste predstavlja veliko znanstveno dostignuće i također ukazuje na buduća odredišta na koja će ljudi putovati idućih godina", izjavio je administrator NASA-e Charles Bolden u priopćenju.

Sonda je lansirana prema Vesti 2007. godine u misiju ispitivanja nastanka Sunčevog sustava prije 4,5 milijardi godina. Cijena misije je 466 milijuna dolara. Dawn će proučavati asteroid punih godinu dana, a zatim će u srpnju 2012. godine krenuti prema drugom odredištu - patuljastom planetu Cereri.

Vesta i Cerera dva su najveća protoplaneta Sunčeva sustava. To su stjenovita tijela koja koja nemaju dovoljnu masu da bi bila proglašena planetima. Oba se nalaze u pojasu između Marsa i Jupitera. "Radi se o dva posljednja neistražena svijeta u našem sustavu", rekao je voditelj projekta Robert Mase.

Znanstvenici vjeruju da je Vesta sa svojom željeznom jezgrom i mogućim tokovima lave sličnija Zemlji ili Mjesecu od bilo kojeg drugog asteroida iz ovog pojasa. Cerera, iako blizu Veste, mnogo više nalikuje na Jupiter ili Saturn.

17.07.2011. 15:36:33
Novi komentar
nužno
nužno