« Znanost
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
ZBOGOM

Sonda Cassini danas se ruši na Saturn

U zadnjim satima, prije nego što izgori u atmosferi i ostaci se sruše na površinu planeta, trebala bi prikupiti posljednje podatke o atmosferi Saturna i slikati Saturnov blještavi prsten

Cassini je poslala čudesne fotografije
Cassini je poslala čudesne fotografije (NASA)
Više o

NASA

,

Saturn

,

Cassini

,

sonda

Gotovo 20 godina od lansiranja sonde Cassini sa Zemlje svemirska letjelica u petak završava misiju spuštanjem u atmosferu Saturna prije nego se sruši na planet.

U zadnjim satima, prije nego što izgori u atmosferi i ostaci se sruše na površinu planeta, trebala bi prikupiti posljednje podatke o atmosferi Saturna i slikati Saturnov blještavi prsten te ih poslati radiovalovima.

"Misija je bila luda, divlja, predivno uspješna i dolazi svome kraju", kazao je prije dva tjedna Curt Niebur, jedan od NASA-inih znanstvenika koji je radio na projektu. Očekuje se da će sonda izgubiti vezu sa Zemljom u 13,55 sati.

Cassini je istraživao Saturn, šesti planet Sunčeva sustava, i njegova 62 mjeseca od 2004. Prikupljao je podatke među ostalim i o Saturnovu mjesecu Enceladusu i njegovoj ledenoj kori.

Posljednjih pet kruženja u orbiti omogućila su znanstvenicima uvid u to kako Saturn izgleda 'iznutra' i snimke visoke rezolucije prstenova i pojedinačne strukture prstenova.

Perma očekivanjima znanstvenika u završnim fazama leta sonda ulazi u dovoljno gustu atmosferu koja zahtijeva aktiviranje malih raketnih potisnika kako bi održala stabilnost.

15.09.2017. 15:42:00
Novi komentar
nužno
nužno