« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Ekološki prihvatljivi mobiteli

Solarni mobiteli popularni u zemljama u razvoju

Kenijci će prvi iskušati novi model mobilnih telefona

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

ekologija

,

mobilna tehnologija

Najveća kenijska tvrtka mobilnih telefona Safaricom Ltd, prenosi CNN, proizvela je ovaj mjesec prvi mobilni telefon na solarno punjenje u zemlji. Set sadrži obični električni punjač i solarnu ploču koja puni mobitel upotrebljavajući sunčeve zrake.

Po cijeni od 35$, mobitele ju proizvela kineska telekomunikacijska tvrtka ZTE Corp. Kenijski Safaricom za početak planira otkupiti 100 000 mobitela.

Ideju ekološki prihvatljivih mobitela razmatralo je nekoliko tvrtki na svjetskim sajmovima, ali većina njih još nije proizvela niti jedan primjerak.

Tvrtka Samsung otkrila je mobilni telefon na solarnu energiju na ovogodišnjem Svjetskom kongresu mobilnih uređaja u Barceloni i pustila ga u prodaju sredinom lipnja u Indiji.

Tvrtka očekuje da će njihov izum imena Solar Guru biti vrlo popularan u Indiji gdje je opskrbljenost električnom energijom prilično nepredvidiva.

Za razliku od mnogih tehnoloških inovacija, solarni telefon privukao je mnogo pažnje u zemljama u razvoju gdje je potreba za istim najveća. Nakon što se Solar Guru pusti u prodaju u Indiji, u Samsungu tvrde da će prodaju istih započeti i na azijskom, europskom i latinoameričkom tržištu.

Zasad, Kenijci su sretni jer su prvi koji će isprobati novu tehnologiju.

„Energetska kriza već godinama traje na ovom području", rekao je glavni izvršni direktor tvrtke Safaricom Michael Joseph, dodajući da je solarna ploča na Safaricomovim telefonima malena i prijenosna, za razliku od uređaja za punjenje kakve Kenijci danas upotrebljavaju.

Kenijci su, naime, prisiljeni odlaziti u trgovačke centre i plaćati poprilične količine novca da bi napunili svoje mobilne telefone jer je tek oko 1,3 milijuna od ukupno 37 milijuna Kenijaca povezano na državnu električnu mrežu. Istočnoafrički narod, koji dobiva većinu svoje energije iz hidrogeneratora, trenutno proživljava redukciju energije nakon trogodišnje suše.

Usprkos ograničenoj dostupnosti struje, Kenija je jedno od najvitalnijih tržišta mobilnih telefona u Africi, tvrde analitičari. Procijenjeno je da oko 17 milijuna Kenijaca upotrebljava mobilne telefone.

Neki pune mobitele na generatore upravljane biciklima ili, u velikim gradovima, plaćaju da im se mobiteli napune. Ponekad čekaju i cijeli dan. Konobar s mjesečnom plaćom od otprilike 53 $ plaća punjenje mobitela 70 centi svaki tjedan.

„Postoji ogromna potreba za uređajem poput ovog", rekao je Joseph za solarni mobilni telefon, koji se može napuniti vrlo brzo ukoliko ima sunčevih zraka. „Čak i tijekom oblačnih dana, mobiteli će se nastaviti puniti na prirodno svjetlo", dodao je.

21.08.2009. 11:07:21
Novi komentar
nužno
nužno